Kam se poděl starý dobrý zdravý rozum?

Současná doba nám nabízí hned celou řadu naprosto užitečných aplikací. Máme aplikaci na zhodnocování naše výkonu při sexu, která reaguje na vydávané zvuky, dále máme aplikaci na to, abychom věděli, zda je venku tma či ne a tak se není čemu divit, že pomalu ale jistě přicházíme o svůj zdravý rozum, který v přemíře aplikací, tak nějak ztrácí svůj význam. Hledat na internetu způsob, jakým zabít včelu, která rezignuje na to opustit místnost, je opravdu zoufalé a více než úsměvně, tyto věci působí spíše zoufale a tragicky. Jak je možné, že nám civilizace dala možnost takovýmto způsobem zpohodlnět? Proč do sebe házíme prášky na spaní místo toho, abychom si přes den raději vyvětrali ložnici? Proč si kupujeme levné, rádoby módní kousky, které vydrží maximálně jednu zimu, protože švy materiálů, ze kterých jsou vyrobeny na delší časový úsek, jednoduše nemají dostatek sil? Je opravdu nutné, přijet autem až k posilovně jen proto, že si chceme dát hodinku na běžícím páse? Proč se raději nejdeme proběhnout do přírody? Myslíme si, že celý život kolem nás je stoprocentně happy a proto se nebojíme vzít si úvěr od nažehlených bankovních poradců, kteří slibují lepší zítřky. Myslíme ovšem přitom na budoucnost a možnou změnu naší momentální životní situace? Asi těžko. Přijde nám proto o poznání snazší, vložit veškeré své naděje na zhubnutí a lepší životní styl do chytré aplikace, která nám bude doporučovat pouze zdravé potraviny i tehdy, bude-li naše tělo prahnout po čokoládové sušence. Můžeme si opravdu s čistým srdcem dovolit, veškerou svou zodpovědnost nechat na těchto chytrých aplikacích, které nám chtějí řídit život? A co když za svou pohodlnost a nerozvážnost, jednou budeme muset tvrdě zaplatit?

Co obnáší zdravý rozum?

Asi se ptáte, jak takovýto zdravý rozum vůbec vypadá a jak poznáme, že se jim řídíme. Odpověď je jednoduchá. Zdravý rozum nám všeobecně umožňuje přežít v dané společnosti. Dovoluje nám přiměřeně reagovat na své okolí a věci, které se v něm odehrávají. Selský rozum hnal naše předky do lesa na bylinky a radil jim, které jsou blahodárně a mají uzdravující účinky. Říkal jim také, kdy je třeba zasadit a kdy zase sklidit. Tato moudrost se předávala po staletí a dnešní moderní doba bohužel tomuto kontextu vzala vítr z plachet. Naopak místo blahodárných bylinek v lese, raději hledáme vhodnou aplikaci, která nám poradí s tím, jak přežít, když se při hledání bylin podle aplikace v lese ztratíme. Selský rozum odjakživa vycházel z našich každodenních zkušeností a poznatků, dnes, když žádné poznatky nečerpáme, pomalu ale jistě ztrácíme i pojem o tom, v čem samotný význam selského rozumu vůbec spočívá.

Ztráta zdravého rozumu je více než tragická

Ztráta selského rozumu nás žene na okraj útesu. Samotnými příklady za vše, jsou nerozvážně pořízená selfie, kvůli kterým jsme schopni obětovat vše včetně svého vlastního života. Mít fotku, jak řídím auto a přitom se vybourám, je opravdu k nezaplacení. O pořizování videí za jízdy a on-line přenosu na sociální sítě nemluvě. Dle odborníků chceme být součástí kmene, který se vyznačuje počtem získaných laiky a followerů. Pokud se z nějakého důvodu cítíme špatně jen proto, že již týden nemáme žádnou vhodnou fotku z dovolené, která by se dala sdílet, je nejenže něco špatně s naším zdravým rozumem, ale i duševním zdravím jako takovým.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *