Když notebooku dojde šťáva. Aneb jak vybrat novou baterii do notebooku?

baterii do notebooku

Baterie je nenahraditelnou součástí notebooku, protože právě díky ní můžeme notebook používat i na místech, kde není přístupný zdroj elektrické energie. Ani baterie však není nesmrtelná, přičemž většinou po dvou až třech letech se výrazně snižuje její výdrž. Ale ne všichni máme technické vzdělání, a tak se mezi námi najdou i ti, kteří nemají ani ponětí, jak takovou baterii vyměnit. Z tohoto důvodu jsem pro vás připravila praktický a pochopitelný návod.

Zjistíme parametry baterie

Dřív jsem si myslela, že stačí objednat jakoukoliv baterii do notebooku, nicméně ono to tak není. Co notebook, to jiné potřeby a jiné parametry. Většinou jsem v internetových obchodech narazila na to, že baterie jsou rozdělené podle výrobce a typu notebooku, a proto najít vhodný model není až tak těžké. Otázkou zůstává, jak zjistit typ laptopu? Prvně jsem otáčela celým počítačem pořád dokola, než jsem si všimla, že veškeré informace jsou uvedené na štítku na spodní straně zařízení.

Druhou možností, jak zjistit co nejvíce o baterii, je stávající baterii vysunout z přístroje, a potom na vnitřní straně baterie na typovém štítku najdeme potřebné údaje.

Pozor na správné napětí

Nejsem zrovna typ, co by se vyznal v napětí, přepětí a dalších těchto termínech. Avšak dočetla jsem se, že výstupní napětí je u baterie velice důležité. Číslo, za kterým je písmenko V (volty), se nachází většinou na spodní, případně na horní straně akumulátoru. Dodržujeme tedy, aby byl počet voltů na nové baterii stejný jako na té staré. Pokud bychom zvolili jiné napětí, mohli bychom tím nenávratně poškodit notebook.

Pro snadný a rychlý výběr baterie stačí dodržet výše uvedené atributy. Stejně tak postupujeme i v případě, že chceme vybrat baterie a příslušenství pro jiné spotřebiče, například pro kameru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient