Nebojte se říct si o vyšší plat?

Podle veřejných průzkumů je až celá polovina zaměstnanců nespokojená se svým dosavadním platovým ohodnocením. Pouze ale zlomek z nich si o vyšší plat vůbec dokáže říct a to i v případě, kdy na vyšší ohodnocení má výsostné právo. Co nás tedy brzdí v tom, přijít za svým šéfem a slušně ho požádat o adekvátní ohodnocení? Proč se bojíme říci nahlas, že se nám dosavadní plat zdaleka vůbec nelíbí a naše úsilí mu naprosto vůbec neodpovídá? Důvodů může být hned několik. Velmi často velkou roli sehrává naše osobnost či vychování, které nás brzdí s žadoněním o vyšší platové ohodnocení. Ovšem, co se změní, když budeme mlčet a necháme si celý svůj profesní život líbit pouze vidinu minimálního platu? Naprosto nic. Tudíž se nebojte přijít za svým nadřízeným s prosbou o větší finanční zásluhy, které si rozhodně zasloužíte.

Kdy požádat o vyšší plat?

Pokud se popereme s pocitem, který se odehrává v naší hlavě a vysílá signály, které nás nutí vzít takzvaně zpátečku, je nutné si uvědomit, kdy je ten správný čas na to, vydat se za svým vedoucím a odhalit mu pravdu. Tento moment zaměstnanec jednoduše musí vychytat, což znamená, že musí svého šéfa oslovit s nabídkou konverzace na toto téma v co možná nejlepší situaci. Jeho rozpoložení se dá vysledovat, ovšem nikdy není přesně jisté, jak celá debata dopadne. Risk je ovšem zisk a říkat si, že můžu být ráda za to, že vůbec nějakou práci mám, je tragikomické. Kdy je ovšem naopak ten nejhorší čas na to, ptát se jestli mi šéf dá více peněz?

Kdy s touto prosbou raději ještě počkat?

Firma je v ekonomických problémech a řeší finanční stránku a možná i svou existenci.

Tento stav je asi tím nejhorším, ve kterém se konverzace na téma vyššího platu rozhodně nehodí. Pokud tedy vaše firma řeší ekonomické či dokonce existenční problémy, není prostor na to, prosit o vyšší plat. Odpověď vám může být již nyní nadmíru jasná. Tehdy tedy rozhodně ne. To samé platí i v případě, řeší-li se personální záležitosti, či když se firma potýká s dluhy svých odběratelů.

Odhadněte správnou výši platu

Jedním z důvodů, proč zaměstnavatelé nevyhoví požadavku na zvýšení platu svému zaměstnanci, je nereálná představa o výši povýšení. Nemůžete v žádném případě čekat, že pokud berete 20.000 Kč, rázem se z nich stane horentních 30.000 Kč. Optimální výší povýšení je zhruba částka vyšší o 5 až 10 %.

Mějte v rukávu schované argumenty

Žádost o vyšší plat musíte rovněž podpořit svými pádnými argumenty, které vašemu nadřízenému vysvětlí, proč si peníze navíc zasloužíte právě vy? Co právě vy děláte navíc oproti vaší kolegyni na stejné pozici či proč si myslíte, že si dané peníze navíc zasloužíte? Pokud svým umem strčíte valnou většinu vašich kolegyň do kapsy a takto to praktikujete již dvacet let, není divu, že žádáte o povýšení, to dá rozum. Zaměstnavatelé ovšem mnohdy tyto zásluhy jednoduše nevidí. Vždy je ovšem pro zaměstnavatele lepší variantou zvýšit plat svému stávajícímu zaměstnanci, který vše umí, oproti tomu dávat nástupní plat novému zaměstnanci, který bude potřebovat zaučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *