Umělá inteligence, která může z České republiky udělat rozvojovou zemi

Pokud se mi dostane pod ruku článek, jako ten, co přikládám dnes, mám vždy dva rozporuplné pocity. Jedním je vděčnost za ujištění, že moje myšlenkové pochody potvrdí i někdo věrohodný. Druhým je prohloubená obava z budoucnosti. Vše musí být v rovnováze, takže je to asi správně.

Bohatí a chudí

Odborník na umělou inteligenci z ČVUT profesor Michal Pěchouček, který prodal start-up kolosu Cisco, odmítá, že se umělá inteligence vymkne kontrole a zakročí proti lidstvu, ale zároveň i varuje. Rozvoj umělé inteligence podle něj povede k novému přerozdělení bohatství na světě. Kvůli umělé inteligenci budou země bohaté a chudé na práci. Aby se na nastávající změny vyvolané chytrými algoritmy a automatizací Česká republika připravila, měla by reformovat vzdělávací systém.

Cognitive Security

Profesor Michal Pěchouček na ČVUT s kolegou Martinem Rehákem založil jeden z nejúspěšnějších českých start-upů Cognitive Security a koupil jej nadnárodní gigant Cisco. Pomocí umělé inteligenci se budou odhalovat viry. Na ČVUT profesor vede katedru počítačů a odborně se věnujete umělé inteligenci, která v posledních letech obrovskou rychlostí proniká do mnoha oborů, a ty zefektivňuje a zlevňuje. Rozvoj chytrých algoritmů umí simulovat a škálovat lidské uvažování.

Strach z umělé inteligence

Umělá inteligence nahání hrůzu kvůli obavě, že se vymkne kontrole a půjde proti lidstvu. Podle profesora Pěchoučka to zatím nehrozí. Technologie úzké umělé inteligence pomáhají průmyslu a jsou inspirovány fungováním mozku jen z části. Neuronové sítě si berou jen základní vlastnosti, jak se neurony v mozku chovají a jak jsou propojeny. Samotné neuronové sítě mají jinou strukturu, než je ta v mozku. Nevíme, jak souvisí struktura mozku s různými našimi činnostmi a schopností učit se. Až to budeme chápat, může dojít k většímu rozmachu obecné umělé inteligence.

Simulace dat a Moorův zákon

Dostupná data vznikají extrémně rychle. Auto bez řidiče se ovládá algoritmy, které se musí natrénovat na reálných datech. Google, který potřeboval nasnímat 10 milionů mil jízdy autonomního auta. Nasbírali 1 milion a pomocí simulace umělé inteligence vytvořili dalších 9 milionů. Dřív to nebylo možné. Moorův zákon říká, že každých 18 měsíců se zdvojnásobí výpočetní výkon na stejné ploše křemíků. Rizikový kapitál byl investován do umělé inteligence a zlevnila výpočetní síla. Když nyní do něčeho investujete, za 4 roky to bude levnější a prodejnější.

Podceňování zavádění umělé inteligence

Rychlost změn, které úzká umělá inteligence přináší, velmi podceňujeme. Svými schopnosti v daných oblastech překonává člověka. Technologie se nasazují na činnosti lidí. Spousta práce bude mizet, což si lidé nepřipouští. Zde je čeho se bát. Bude nás moc a možná nás bude třeba eliminovat. Umělá inteligence nám změní životy, změní fungování celé ekonomiky a společnosti. Lidstvo se na tak extrémní změny dostatečně rychle prostě nepřipraví. Bývalý americký prezident Barack Obama si nechal vypracovat zprávu, jaký druh práce umělá inteligence zlikviduje.

  • Umělá inteligence sebere 83 % práce za méně jak 20 dolarů za hodinu.
  • Naopak sebere jen 4 % práce placené víc jak 40 dolarů za hodinu.

Levná práce zcela zmizí, drahá zůstane. Profesor Michal Pěchouček se ale navíc domnívá, se práce rozdělí navíc podle odvětví. Ta, co se soustředí na lidi, zůstane. Tu, co se soustředí na data a jejich analýzu, vykonají stroje. Tam je práce levná i drahá.

Povolání, která umělá inteligence nejvíce ohrožuje

Možná ubude lékařů, třeba v diagnostice, ale neubude sestřiček. Roboti se nebudou starat o seniory, to člověk udělá lépe. Pokud se tedy nevytratí lidskost a nebude brán člověk jako věc bez emocí. Což už se děje. Bude třeba mnohem víc psychologů. Chybějící práce bude psychický problém. Budeme se dožívat delšího věku a je třeba se naučit jinak zacházet volným časem, což bude psychicky náročné. A další otázkou je, z čeho budeme žít?

Rychlost změny

Korporace propustí lidi a budou vyrábět to stejné množství. Že to bude v době, kdy na to společenský systém bude připravený, je ale naivní.

  • Korporace zaměstnávající 20 000 lidí s výrobou díky technologii může propustit 15 000 lidí
  • Zůstane 5 000 zaměstnanců – mluvíme o jednom podniku!

Společnost montující auta po čase začne auta vyrábět díky zrychleným technologiím jinak, nebo jinde, třeba v Německu. V České republice, která vždy byla a snad ještě je průmyslovou zemí, to ale nikdo neřeší. Profesor Michal Pěchouček to považuje za velmi primitivní a nezodpovědné, s čímž souhlasím:

  • Průmysl u nás zmizí.
  • Technologie zlevní práci.
  • V zemi, kde se investovalo do inovací, bude existovat práce s velkou přidanou hodnotou.
  • V zemi, kde si mysleli, že bude nejlepší investovat do montoven, bude bída a hlad.
  • Ve společnosti budou země bohaté na práci a chudé na práci. Ne na nerostné suroviny.
  • Země, kde práce bude, budou mocné a vlivné, tam kde nebude, budou podružné.
  • Kvůli umělé inteligenci a automatizaci se z ČR může stát rozvojová země.

Nejen prezidentské volby

Změnit priority můžeme podle pana profesora ve chvíli, kdy bude prezidentem vědec, který ví, k čemu věda slouží, může ji vyzvednout. Bohužel podle prezidentských kandidátů to na tuto změnu nevypadá, stejně jako podle úrovně naší vlády. Volby jsou důležité, odborníci mezi kandidáty chybí. Když se sem vizionáři z Ústí nad Labem nyní snaží přemluvit Muska, aby tady postavil fabriku, tak by je měli politici podpořit. Auta se nejspíš budou vyrábět dalších 50 let, i když třeba nebudou mít už spalovací motory. Vláda ale často řeší dohady. Lithium je další věc. Podepsat smlouvu s australskou firmou je zločin vůči vlastnímu lidu.

Důležitá změna vzdělávacího systému

Informatika ve školách je zastaralá, naprosto zbytečná. Programovat se děti neučí. Přineslo by jim to ale větší flexibilitu na trhu práce, protože programování se bude kombinovat s jinými profesemi. Programování bude páteřní dovednost. Škola by měla děti učit reagovat na změny a kreativní i kritické myšlení. Děti musí umět zpochybňovat status quo a diskutovat o tom, co nefunguje. Znalosti budou prý sekundární. A to bude znamenat jasný úpadek, dodávám.

Automaty na lahve, automatické pokladny, roboti doplňující zboží, automatické linky všude. Doba rychlejší, než dokážeme vnímat. Víte, co budete bez práce dělat a z čeho budete žít? Co bude s lidmi, kterých bude třeba mnohem méně, si zkuste promyslet vy sami.

Zdroj: Umělá inteligence může z Česka udělat rozvojovou zemi, varuje profesor, který prodal start-up kolosu Cisco

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient