Jak zbytečně neutrácet za hlouposti?

 

Známe to všichni a každý měsíc se situace stále opakuje a nelepší, řeč je jak jinak než o penězích. Měsíc, co měsíc marně hledíme na dno kasičky, kterou zdobí název na lepší časy, a promítáme si v hlavě, za co jsme tento měsíc tolik utráceli. Mnohdy docházíme bohužel k závěrům, že naše peníze jsme doslova a do písmene spláchli do záchodové mísy, jelikož jsme si pořídili spoustu nepotřebných věcí, bez kterých bychom se rozhodně obešli. Jaké žrouty peněz patří mezi ty nejčastější? A jak se těmto nákupům vyvarovat jednou provždy? Návod hledejte v následujících řádcích.

Sázíme rádi a neustále

Sportka a další hazardní hry jsou takzvaně nejhorším žroutem našich peněz. Ruku na srdce, kolikrát se vám podařilo něco vyhrát a jaká částka to byla? Asi nic horentního že? Sázet jednou za čas není nic špatného, ovšem sázet pravidelně na každé slosování plný tiket, je doslova hloupost. Peníze, které prosázíte, by se rozhodně raději lépe cítily na spořicím účtu, kde by jim bylo nejlépe.

Milujeme pseudostatusy

Ano bohužel tomu tak opravdu je. Jak v našem osobním, profesním, sociálním i rodinném životě se neustále snažíme zaujmout pozici, která je nám velmi vzdálená. Budujeme si falešný sociální status, který bereme za svůj a neuvědomujeme si, že vše vlastně jen předstíráme. Příklad za všechny je například ten, když si koupíme drahou věc, kterou absolutně vůbec nepotřebujeme, ale myslíme si, že s ní dokážeme světu, že jsem někým jiným, než za koho nás okolí má. Jedná se zejména o drahé telefony, šperky či elektroniku. Všechno tohle by se ale dalo pořídit daleko levněji a dokonce by nám tato levná náhražka i stačila. Většina těchto nákupu rovněž úzce souvisí se zadlužováním.

Jíme ve fast foodech

Místo toho, abychom si doma uvařili kvalitní oběd, se raději tláskáme stripsy ze kterých teče olej, a to vše zapíjíme sladkou limonádou a myslíme si, jak nám poté bude dobře. Opak je ovšem pravdou. Toto chování již hraničí s naším zdravím, kterého bychom si měli vážit ještě více než samotných peněz. Civilizační choroby na sebe nenechají dlouho čekat, tím si můžete být nadmíru jisti. A co víc, naše peněženka zapláče nad účtem v těchto stravovacích podnicích.

Na vše si půjčujeme

Absolutně na vše si v dnešní době lidé půjčují peníze. Na drahou dovolenou, novou sedací soupravu či na dárky k Vánocům. Finanční gramotnost v naší republice je opravdu na bodu mrazu a tak se nebankovní i bankovní instituce mohou přetrhnout s nabídkami lákavých půjček, které jsou tak neodolatelné. Přitom by nám stačilo pouze jedno a to, zbavit se pseudostausů, nejíst v restauracích a fast foodech a čas od času nevěřit reklamě na pohádkově bezstarostný život v případě, kdy si vsadíte na několikáté slovování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient