Fenomén jménem HYGGE

Přijít odpoledne z práce, uvařit si šálek horkého čaje a začíst se do oblíbené knížky pod dekou, je asi snem každého z nás. Zajít si s přáteli do parku, roztáhnout deku a hostit se domácími koláčky a pít k tomu jablečný mošt, je úžasný program, který si pouze hrstka vyvolených může dovolit ve středu po náročné pracovní schůzce. Proč ovšem tento způsob života lze preferovat a dokonce se i preferuje u našich Severských sousedů, kteří hygge, neboli šťastný způsob života, preferují každý den. Proč to ve Skandinávii lze i přesto, že po většinu času jejich obyvatele trápí naprosto depresivní počasí, kdy v jednom kuse prší a je tma? Zkuste si i vy, obyvatelé evropských zemí dopřát abstinenci čehokoliv, co vás v životě nedělá šťastnými a co vás doslova a do písmene unavuje. Okuste alespoň trochu z tohoto životního stylu, který tamním obyvatelům kouzlí úsměv na tváří každičký všední den.

Hygge Dánsku vévodí již celá staletí

Hygge v Dánsku preferují již několik staletí. Tamní obyvatelé se proto považují za nešťastnější obyvatele země vůbec. Mají stabilní sociální systém, stát plně podporuje vzdělanost v zemi a po čtvrté hodině odpolední nenaleznete v kancelářích a obchodech ani živáčka. Tento způsob života je tak hlavní ingrediencí dokonalého štěstí, které v našich koutech země velmi postrádáme. Lidé zde tráví více času se svými přáteli, pořádají společné obědy či si jen roztáhnou deku v parku a čtou si pod širým nebem. Překlad slova hygge, který je jak jinak než z dánštiny se doslova překládá jako „pohoda“ nebo „na pohodu“. Zkuste tak tedy jednou být na pohodu i vy. Věřte nebo ne, ale stojí to za to.

Vytvořte si příjemnou atmosféru doma či dokonce v práci

Hygge atmosféru si můžete vykouzlit i na svém pracovním stole či ve své domácí pracovničce, kam denně usedáte ke stohům pracovních papírů či školním skriptům. Věřte, nebo ne, ale hygge opravdu funguje. Stačí, když si třeba uvaříte šálek čaje, zapálíte si na stole svíčku a necháte se alespoň chvíli unášet pohodou, která bude všudypřítomná. Pokud naopak chcete prožít pohodový a klidný večer stačí, když si sednete ke svému krbu do křesla, zachumláte se do teplé peřiny a v ruce budete svíjet buď sklenku vína či lahodného zeleného čaje. Pozor, k těmto radovánkám rozhodně nemusíte být single, na své si přijdete i se svým partnerem, který se posadí vedle vás, chytne vás za ruku a nechá se unášet na vlně pohody s vámi. Hygge můžete provozovat sami, ale věřte tomu, že pokud ho budete vyznávat ve dvou či více lidech, bude se vám prožívat daleko lépe.

Hygge si nekoupíme v obchodě

Hygge si jednoznačně nemůžeme koupit v obchodě ani ho nikde jen tak nezískáme, hygge si musíme zažít. Toto tajemství samotných Dánů bychom se tak měli, co možná nejdříve naučit praktikovat. V současném hektickém světě, kdy se řídíme především tím, co po nás chtějí ostatní a snažíme se neustále za něčím honit, je tento způsob života něčím, co nám může doslova a do písmene zachránit život.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient