Instantní doba, glutaman sodný, aspartam a excitotoxin

Glutamát sodný – E621, o jeho škodlivosti se polemizuje již léta. Je součástí asijské kuchyně, instantních polévek, sójových omáček, mražených výrobků, polotovarů a mnoha prefabrikovaných potravin. Dohání chuť, kterou by pokrmu měly logicky dodat kvalitní suroviny. Glutamát neboli glutaman sodný, jak se vyrábí a je opravdu škodlivý? Glutamát se vyrábí z hydrolyzátu kvasinek vyrůstajících na škrobových substrátech, jako jsou brambory či cukrová řepa. Z chemického hlediska je L-glutaman sodný krystal soli kyseliny L-glutamové. Bezbarvý prášek bez vůně s lehce masovou chutí. Jde o ochucovadlo umocňující chuť potravin. Ve zrychlené takřka instantní době je to jednoduchý pomocník, jak dodat chuť něčemu, co by bez tohoto prášku nebylo poživatelné. O tom, že nejsou zveřejňována všechna fakta při schvalování různých látek v potravinách a lécích se píše neustále.

Zdravotní rizika glutamanu sodného

Ve vědeckém světě se diskutuje o jeho škodlivosti. Je prováděna celá řada studií a podle mnoha odborníků může jeho pravidelná konzumace způsobovat nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, bušení srdce a zadržování vody v těle.  Podobné potíže byly pozorovány především po konzumaci čínských jídel, a proto jsou tyto neblahé projevy označovány jako syndrom čínské restaurace. Studie Světové zdravotnické organizace – WHO z konce 80. let minulého století ale prý domněnky o negativním vlivu glutamátu na lidské zdraví nepotvrdily a nebyl dosud stanoven limit pro denní příjem. Objevily se i studie, které při pokusech na laboratorních krysách zjistily, že konzumace glutamátu způsobuje větší chuť k jídlu a obezitu.

Zdravotní rizika aspartam

Litr perlivého nápoje s aspartamem obsahuje asi 56 mg metanolu, pokud jich vypijete více, denně můžete přijmout až 250 mg metanolu, což  přesahuje 32x bezpečný limit pro metanol, který poškozuje oční nervy a může vyvolat slepotu. V klinických pozorováních u lidí bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace aspartamu vyvolává zažívací problémy, nevolnost, poškození trávicího ústrojí, jater a ledvin, bolesti hlavy, zvýšený příjem jídla, rozostřené vidění, poruchy sluchu, nespavost, hyperaktivitu, poruchy nálady, deprese, zvýšený sklon k sebevraždám, ztrátu energie, únavu, bolesti svalů i kloubů a riziko vzniku rakoviny. Aspartam, glutaman sodný a excitotoxiny zvyšují míru toxicity a dochází k velkému nárůstu neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimer, Parkinson, artismus a poruchy pozornosti. Doktor Russell Blaylock ale mluví třeba i o škodlivosti fluoridu, rtuti a vakcín.

Doktor Russell Blaylock

Doktor Russell Blaylock je autorem třech knih. První je o excitotoxinech a vyšla pod názvem Excitotoxins: The Taste That Kolos v překladu Excitotoxiny: Chuť, která zabíjí. Ta nejnovější se jmenuje Health and Nutrition Secrets That Can Save Your Life v překladu Tajemství zdraví a výživy, která vám můžou zachránit život. Kniha s názvem Natural Strategies for Cancer Patiens v překladu Přírodní strategie pro pacienty s rakovinou, se zabývá léčbou rakoviny pomocí správné výživy a vyvážené stravy. Obsahuje i informace o glutamanu sodném a aspartamu.

Devastující efekt glutaman sodný, aspartam a excitotoxiny

Během výzkumů bylo zjištěno, že excitotoxiny velkou měrou přispívají k rozvoji rakoviny a metastázám. Rakovinové buňky se působením aspartamu a glutamanu sodného stávají mnohem více mobilními. Rakovinové buňky vystavené vlivu glutamanu sodného se všechny rozvinuly a začaly se dál rozšiřovat přes tkáně, což je jeden z časných příznaků rakoviny. Zvýšíte-li příjem glutamanu sodného, rakovina se začne šířit jako lavina. Když jej úplně vyřadíte z jídelníčku, dojde k obrovskému poklesu růstu rakoviny. Výzkumníci provedli mnoho experimentů, ve kterých se zaměřili právě na vyloučení glutamanu ze stravy v kombinaci s běžnými léky. Výsledek byl ohromující a došlo k velkému zvýšení účinnosti léků podávaných proti rakovině.

Výzkum prokázal vztah mezi leukemií a aspartamem

Italská celoživotní studie toxinů má prokazatelný výsledek. Výzkumníci krmili zvířata celý jejich život aspartamem a nechali je zemřít přirozenou smrtí. Byl zaznamenán obrovský nárůst rakoviny lymfatické tkáně a leukemie, několika histologických typů lymfomů. H. J. Roberts už před výzkumem napsal článek o významném nárůstu primárních lymfomů mozku. Tumory se ale předtím vyskytovaly jen vzácně. Studie společnosti G. D. Searle uveřejnily nález lymfomů, primárních tumorů mozku i ostatních orgánů. Aspartam je mocnou karcinogenní látkou chovající se jako co-karcinogen nebo primární karcinogen. Podle výzkumu jde o produkt rozkládající se na formaldehyd. Ta samá zvířata vystavená stejným dávkám formaldehydu dokázala rozvinutí stejné leukemie a lymfomů.

Trokerova studie ve Španělsku

Trokerova studie ve Španělsku zjistila, že jakmile do aspartamu včleníte radioaktivní izotop, lze vidět formaldehyd navázaný na DNA a dochází k poškození jednoduchého i dvojitého DNA řetězce. Když se formaldehyd naváže na DNA, je velmi těžké jej odstranit a zůstane tam velmi dlouho. Dáte-li si jednu dietní kolu či jiný nápoj s aspartamem, bude to vaše tělo dlouhodobě poškozovat a nakonec dojde k poškození DNA, které spustí rakovinu a ta se navíc i mnohem rychleji rozroste. Dvojitý efekt, kdy aspartam způsobuje rakovinu a přispívá k jejímu rychlému růstu je alarmující.

Zatajování informací a legalizace jedů v podobě chemikálií v potravinovém řetězci

Donald Rumsfeld v době, když byl ve vedení společnosti G. D. Searle, NutraSweet, o těchto záležitostech jednal a podařilo se mu vše schválit přes odpor mnoha odborníků. Vládní představitelé už pak nechtěli přiznat chybu a zatajovali informace ohledně fluoridu nebo mlékárenského průmyslu. Informace se nepublikují, protože by to ohrozily hlavní zdroj příjmů a periodika zabývající se medicínou a výživou jsou kontrolována. Jde o ďábelské spojenectví vědecké komunity s velkým businessem a vědomou likvidaci lidstva s nedozírnými následky.

Glutaman sodný je doslova všude

Mimo mozek bylo objeveno velké množství glutamátových receptorů ve všech orgánech a tkáních, v celé trávící soustavě od jícnu až po tračník. Srdce, plíce, vaječníky, celá reprodukční soustava i samotné spermie, nadledvinky, kosti i vápenatění. Vše je kontrolováno glutamátovými receptory, které se chovají stejně jako glutamátové receptory v mozku. Po konzumaci jídla obsahujícího glutaman sodný jeho množství glutamátu v krvi stoupne až 20x a zbytečně stimulujete všechny glutamátové receptory, což často způsobuje průjmy, syndrom dráždivého tračníku, reflux žaludečního obsahu do jícnu i náhlé srdeční smrti. Současně byl pozorován nízký obsah magnesia. Léčbou uvedených symptomů vydělají farmaceutické společnosti miliardy, proto není glutaman sodný či aspartam zakázán.

Úhel pohledu

Můžeme to šmahem smést ze stolu a říci, že to je hloupost. Můžeme si říci, že uvedené látky jsou ve všem a stejně se konzumaci neubráníme, na čemž je jistě obrovská část pravdy. Jde také jen o zlomek vyjmenovaných látek, které do sebe v rámci potravin, vakcín a léků cpeme denně. Můžeme se snažit ovlivnit alespoň to málo, co lze. Více se hýbat a sportovat, pořídit si zahrádku a kupovat farmářské bedýnky. Možná nám ale do budoucna zakážou chov zvířat i pěstování vlastních plodin. A možná se část lidí vzbudí a začne bojovat. Anebo se lidstvo vyhubí vlastní touhou po mamonu a hloupostí, a začneme zase pěkně od začátku. Záleží na tom, čemu chcete věřit, jak se k tomu chcete postavit a co s tím chcete dělat. Takže přeji pevnou mysl, chuť bojovat a sílu přežít.

Zdroj: Devastující efekt pro zdraví – glutaman sodný, aspartam a excitotoxiny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient