Nekvetou vám doma orchideje? Zkuste naše typy.

Každý chce mít orchideje obsypané nádhernými květy. Pěstovat je lze úspěšně i doma a radovat se z jejich krásy. Nejčastěji prodávaný a pěstovaný je Phalaenopsis. Koupíte jej na nejrůznějších místech i v hypermarketech. Tato orchidej je snadná na pěstování, je teplomilná a vyhovuje jí poloha na okenním parapetu v bytě či domě. Pokud jde o jižně orientované okno, může je v létě silné sluníčko na listech poškodit.

Orchideje dejte na okno a nepřelévejte

Orchidejím svědčí světlo na okenním parapetu, které je rozptýlené. Přímé sluneční paprsky jim spíše škodí. Výborné je rosení vzdušných kořenů, obzvláště pokud je vzduch v zimě v panelákovém bytě suchý. Jestliže je občas zapomínáte zalévat, je to pro ně na rozdíl od jiných květin moc dobře. Přelévání těchto epifytických orchidejí je nejběžnější chybou při jejich pěstování.

Substrát i zálivka

Orchideje v přírodě nekoření v zemi, ale rostou přímo na větvích stromů. Zde si jejich kořeny chytají okolní vlhkost, občas jim prospěje déšť a pak zase oschnou. Nemají kořeny ve vodě ani ve vlhké půdě. Stejný režim jim dopřejte ve vzdušném substrátu. Je třeba je prolít měkkou vodou, nechat vyschnout a až pak znovu zalít. Nejednoduší je květináč ponořit na několik minut do kyblíku s vodou a nechat okapat. Tato procedura postačí obvykle jednou týdně.

Orchideje a teplota

Při pěstování orchidejí záleží i na teplotě. Aby vám vykvetly, zkuste orchidejím dopřát i vhodné hnojivo přímo na speciální orchideje nebo na pokojové rostliny bez přídavku vápníku. Hnojte je častěji v malých dávkách a přidejte hnojivo i do rozprašovače. Kvetení orchidejí podpoří snížení teploty o 5 °C alespoň na jeden měsíc během zimy. Jejich hlavní období kvetení je především v zimě. Chladno od skla u okna jim prospívá.

Stříhat nebo nestříhat květní stvol

Ustřižení stvolu až u jeho báze sice není žádnou fatální chybou, protože si orchidej může bez větších problémů vytvořit květní stvol znovu zcela nový, ale dělejte to raději až v momentě, kdy sám uschne. Jakmile orchideje odkvetou, pouze oberte jejich uschlé květy a stvol ponechte. Velmi často totiž vyraší ze stejného stvolu do stran nová poupata tvořící nové květy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *