Sbírejte vlastní zážitky

Téměř každý z nás v životě něco sbíral. Ať již se jedná o známky, pohlednice či cínové vojáčky, jsou v těchto předmětech uchovány více než hodnoty, naše vzpomínky. Jak si ovšem uchovávat ty opravdové zážitky a prožitky, které nás dělají šťastnými? Jaký je recept na sbírání vlastních a nezapomenutelných zážitků?

Na moderní technologie se raději nespoléhejte

Naši dokonalou fotografickou paměť v současném světě bohužel nahradily spíše fotografie, které pořizujeme všude a za každých okolností. Telefony, tablety a naše počítače se tak proměnily v obrovské portfolio našich zážitků, které občas jen tak ze zvědavosti otevřeme ve svém prohlížeči. Ovšem valná většina z nás by si raději pamatovala ten daný okamžik naprosto z jiného úhlu a to se vším všudy. Když fotografujeme, nevychutnáme si v žádném případě přítomný okamžik. Z fotografií pak pouze těžko posuzujeme, s jakými detaily jsme se při jejich pořízení setkali. Při fotografování totiž veškerou svou pozornost upínáme k pořízení kvalitního záznamu a tak nám malý displej fotoaparátu, telefonu či tabletu v žádném případě nic moc neřekne o dané situaci. Zkuste tak alespoň párkrát v životě nejdříve pozorovat, co mát skutečně před sebou a pak si pořídit pár slušných fotografií. Jedině tak posbíráte všechny zážitky najednou.

Na chvíli překročte svou komfortní zónu

Na velké události, které se odehrávají, v našich životech velmi často intenzivně vzpomínáme a to několikrát do roka. Kupříkladu dovolená u moře či velká rodinná oslava, působí v porovnání s obyčejným všedním dnem, jako něco výjimečného. Pokud ovšem budete tyto zážitky filtrovat tímto způsobem a do paměti se nám budou nalévat pouze chtěné příjemné události, které rozhodně nepatří mezi všední, začnou se nám dříve nebo později slévat veškeré dny dohromady. Jednoduše řečeno, na všední pondělí sychravého listopadového dne, zapomeneme v cuku letu, na dovolenou u moře, pouze stěží. Díky tomu se nám ale pomalu začnou všechny dny slévat do jednoho a tím pádem, se začneme cítit velmi špatně. Pokud ovšem jednou za čas překročíme svou komfortní zónu a začneme všední dny dělat nevšedními, uvidíme, že náš život není až tak nudný, jako jsme ho doposud chápali. Zkuste si například vzít v pondělí místo klasických kalhot do práce sukni. Přihlaste se na běžecký závod či si po práci zajděte na oběd místo nákupu v supermarketu. Obyčejné dny tak rázem přestanou být obyčejnými

Přivoňte si

V dětství mají naše ratolesti vynikající vizuální paměť. Pamatují si proto každý obrázek z knížky či nás dokonale obehrají v pexesu. S věkem ovšem naše paměť dokáže mnohem více. Jedním z nejsilnějších smyslů, které poté můžeme využít k vyvolání příjemných vzpomínek, je náš čich. Pokud si přivoníme k rozkvetlému stromu či večernímu čaji, jistě v sobě vyvoláme celou řadu příjemných vzpomínek, které rozhodně budou stát za to.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient