Velký Bratr ukrytý v digitální pilulce pro sledování pacienta

Pokrok nezastavíš. Digitální svět neustále natahuje své drápky a pohlcuje lidskou svobodu a fyzické životy čím dál více. O tom, zda je to krok vpřed a dva kroky zpátky by se dalo dlouze polemizovat. Jeden z nejznámějších moderních filozofů Michel Foucault vždy označoval medicínská zařízení za nástroj kontroly obyvatelstva a i na titěrnou pilulku spatřující světlo světa by pohlédl jistě s nedůvěrou. Americký úřad pro potraviny a léčiva totiž schválil poprvé v historii použití digitální pilulky, která oznámí lékařům, kdy a jak jí pacient spolkl. Nástup vševidoucího Velkého Bratra je tedy o krok blíž. Fakt, že vše dobré, co lidstvo doposud vymyslelo, dokázalo s katastrofálními následky také zneužít, je protkán celou naší historií.

Digitální pilulka

Digitální pilulka má být pomocníkem k řešení dlouhodobých problémů u nezodpovědných pacientů, kteří neužívají předepsané léky podle předpisu a stav nemocných pacientů se často řeší i hospitalizací. Tato lehkovážnost pacientů stojí pojišťovny více 100 miliard ročně. Pokud souhlasíte s podáváním Abilify MyCite, vaši lékaři a až 4 další lidé, třeba členové rodiny, mohou dostávat elektronické údaje o užití tablet obsahující také přesné datum a čas. Aplikací pro smartphony lze zablokovat příjemce, kdykoliv si to rozmyslíte. Společnosti vyvíjejí i technologie digitálních léků potvrzujících fakt, že si pacient položil pilulku na jazyk a opravdu ji spolkl. A dokonce ne všechny z nich budou potřebovat regulační povolení. Některé jsou již testovány u pacientů se srdečními problémy, po mrtvici či u diabetiků.

Digitální léky

Podle expertů mohou být digitální léky prospěšné u starších lidí, kteří potřebují vědět, zda si nezapomněli vzít předepsané léky, ale i u lidí pod přísným medicínským dohledem, zda berou své léky, třeba trpící žloutenkou. Monitorování pacientů po chirurgickém zákroku, zda neužívají příliš mnoho léků nebo, nebo zda účastníci klinického hodnocení správně užívají testované léky, je další forma použití. A i tady cítím velká ale…

Soukromí pacienta

Deník New York Times upozorňuje na fakt, že ačkoliv je technologie dobrovolná, vyvstanou otázky ohledně soukromí pacienta. Pojišťovny mohou vyzývat k užívání slevami, akcemi a lékaři svou autoritou, a to je eticky velmi sporné. Ředitel Scripps Translational Science Institute Dr. Eric Topol upozornil na vznik etických otázek v případě, kdy bude technologie nabízena zřejmým nebo i nezjevným nátlakem. Digitální pilulky se mohou podmínkou pro úplné propuštění pacientů z psychiatrických zařízení u lidí se schizofrenií, bipolární poruchou a depresemi. Budou pilulky přecházet recidivě nebo způsobovat další stihomam, paranoiu a deprese?

Právo na svobodu i smrt

Kde bude ona jistota, že vám někdo nedá pilulku, aniž byste o tom věděli, to je ve hvězdách. A komu všemu a také co všechno může tato pilulka hlásit je taky v nedohlednu. Zavádějící je i to, že může pilulka hlásit, zda jste ji opravdu spolkli. Kam se ztrácí svobodné rozhodnutí toho, zda se chci ještě nechat léčit, nebo zda chci odejít zemřít domů, mizí někde v dalekém vesmíru. V našem současném světě skomírá právo na život, ale i právo na smrt. Podám-li starému či nemohoucímu člověku, který je již připraven na smrt i v dobré víře onu pilulku, o které on nebude mít ani tušení, nebo se nebude moci bránit, dopouštím se osudového rozhodnutí, které může mít pro nemohoucího fatální následek zdlouhavého, ničivého, fyzicky i psychicky bolestného umírání. Kde je osobní svoboda a právo svobodného rozhodnutí je opět na každém z vás. Nikdo vám zatím nenutí, co si máte myslet.

Zdroj: Nástup Velkého Bratra? Digitální pilulka umožní sledování pacienta

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient