Vítej mezi námi podzimní deprese

Ano, je zpátky! Po dlouhém a překrásném létě, které nám první říjnové dny trošku připomněli, je tu zase podzim a s ním spojená podzimní deprese, která má svůj zárodek zejména v úmorně tmavých a propršených dnech a to bez jakéhokoliv nádechu slunečních paprsků. Ráno vstaneme do práce za tmy a domů se vracíte bohužel opět za tmy. Tento fakt nám na náladě moc nedodá a to ani v případě, kdy svou práci milujeme nadevše. Minimum slunečních paprsků a tím pádem i omezené množství aktivit, které by se dali provádět, nás nutí přemýšlet o svých problémech a my upadáme do stesku po létě, dovolené a po všem, co nás doposud dělalo šťastnými. I když má podzimní deprese hodně daleko od deprese opravdové, trpí jí stále větší množství lidí a to pravidelně každý rok. Co si ale takhle říci, že letos už s ní skoncujeme jednou provždy? Jak ale na to?

Před problémy neutečeme

Většinu problémů v létě velmi rádi odkládáme na zimu. V tento okamžik se tak všechny nahromaděné problémy, které jsme odmítali řešit hned, nakupí a mi jim neutečeme. Na náladě nám to sice moc nedodá, ale co takhle přijmout realitu takovou jaká je a říct si, že léto už je u konce a v dospělosti se před problémy nedá utéct? Uvidíte, že se vám po jejich vyřešení dokonale uleví.

Minimum sluníčka? Nevadí, dá se nahradit!

Minimum slunečních paprsků v nás evokuje únavu, se kterou neumíme bojovat. Co ale takhle za sluníčkem dorazit a světla si tak užít někde úplně jinde než venku? Že je to nemožné? Ba naopak. Zkuste si zajít třeba do solária či doma více sviťte, třeba úspornými lampičkami či svíčkami, které mají nenahraditelné kouzlo domácí pohody. Co vy na to?

Ještě zdravěji a oblékejte se barevněji

S podzimní depresí se dá bojovat také oblečením či zdravějším jídelníčkem. Jelikož je v tomto období zvýšené riziko různých bakteriálních onemocnění, předejděte těmto problémům vitaminy, přísunem většího množství ovoce a zeleniny a také barevnějším oblečením. Oživte tak svůj šatník a černé a šedivé kousky nechte raději ve skříni. Na podzim letí barevné odstíny, které ve vás vzbudí úžasnou náladu.

Sportujte!

Možná namítnete, že sportovat se dá v jakémkoliv ročním období, ale právě na podzim, potřebujete dávku endorfinů ještě o poznání více, než třeba v létě. Tudíž neváhejte a běžte si například zaběhat. Pokud vás ovšem počasí potrápí natolik, že venkovní běhání je zamítnuto, zkuste třeba hodinu fitboxu či zumby, uvidíte, že hormony štěstí zaplaví celé vaše tělo.

Obklopte se lidmi

Nejhorší, co můžete na podzim udělat, je být sám. Pokud se budete stranit ostatních a budete se doma užírat svou neschopností a nevyrovnaností, bude vám ještě hůře. Místo toho raději vyrazte do společnosti či si domluvte schůzku s vašimi přáteli a společně si třeba něco uvařte. Poklábosíte tak s ostatními lidmi a nebudete na řešení svých problémů sami. Podzimní deprese u vás již nikdy nebude mít šanci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *