Zvolte letos zdravé cukroví a upečte si bez hladké mouky a bílého cukru. Pamatujte na to, že bílou mouku lze vždy vyměnit za zdravější variantu. To samé lze udělat i s běžným cukrem. Vyzkoušejte cukroví, kdy základem nejsou různé náhražky, polotovary a chemie. Dodejte vašemu tělu místo prázdných kalorií prospěšné látky. Myslete na své zdraví i o Vánocích.
Perníčky z žitné mouky
Příprava 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut
- 250 g hladké žitné mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu
- 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátu)
- 1 lžička kůry z bio citronu (bez chemického ošetření)
- špetka mleté skořice a hřebíčku
Změklé máslo si utřeme s medem či sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidáme mouku promíchanou s kořením, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Vypracujeme hladké těsto, dáme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu do druhého dne uležet. Minimální doba je 2 hodiny. Z těsta vyválíme 3 až 5 mm silný plát a z něj vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut do lehkého zezlátnutí. Vychladlé perníčky dáme do uzavřené krabice na suché a chladné místo, aby se perníčky alespoň 7 dnů až 14 dní uležely.
Zázvorové sušenky – Zázvorky
Příprava 20 minut + pečení 15 minut
- 125 g pohankové mouky
- 60 g másla
- 3 až 4 lžíce medu či javorového sirupu
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátu)
Do malého kastrůlku dáme máslo, přidáme med či sirup, necháme vše rozpustit a promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme, přidáme vychladlé máslo s medem či javorovým sirupem a vypracujeme hladké těsto. Pak vyválíme kuličky ve velikosti ořechu a na pečicím papíru na plechu válečkem nebo dlaní kuličky mírně zploštíme. V předehřáté troubě pečeme na 180 °C 15 minut. Hotové zázvorky po vychladnutí uložíme v chladu a suchu.
Brusinkové kuličky z ovesných vloček
Příprava 20 minut
- 100 g ovesných vloček
- 100 g rozemletých dětských bezlepkových piškotů
- 100 g sušených jablek
- 60 g brusinek
- 80 až 100 g másla podle pojivosti
- špetka mleté skořice a hřebíčku
- šťáva z citronu a špetka kůry z bio citronu (bez chemického ošetření)
- strouhaný kokos na obalení
Sušená jablka namočíme na pár hodin do vody, pak je slijeme, umeleme a smícháme je s opraženými a rozemletými ovesnými vločkami. Přidáme rozemleté dětské piškoty, brusinky, koření, šťávu a kůru z citronu, máslo a vytvoříme tak hmotu, ze které vytvoříme kuličky. Místo brusinek lze použít jiné ovoce, třeba sušené švestky či meruňky. Kuličky podle chuti obalte v kokosu a skladujte na suchém a chladném místě.