Kupujete dům či byt? Čtěte na co si dát pozor a nenechte se napálit.

Nemovitost zatížená exekucí, skryté technické vady, více vlastníků bytu, věcné břemeno a spousta jiných hrozeb, kterým při koupi bytu či domu můžeme čelit. Před pořízením nového bydlení je třeba si dávat pozor na mnoho věcí a vyžádat si mnoho dokumentů jako potvrzení.

Právní stav nemovitosti

Nejde jen o zařízení úvěru. První je třeba prověřit zápis na katastru nemovitostí, kde si pořídíte výpis z listu vlastnictví, kde je zapsán skutečný vlastník dotyčné nemovitosti a případná věcná břemena nebo zástavní práva. Chtějte také nabývací titul, což je kupní smlouva, ze které zjistíte, jak prodávající byt či dům získal. Oba dokumenty bude potřebovat i váš odhadce. Vyzvedněte si i výpis z katastrální mapy, abyste věděli, zda vede k nemovitosti přístupová cesta. Důležitým dokumentem je i výpis z prohlášení vlastníka, kde najdete skutečnou výměru bytu a jednotlivých místností. Nahlédnout lze i do územního plánu obce, kde najdete, zda vám za plotem nevyroste čistička či supermarket.

Technický stav nemovitosti

Technický stav zjistěte ještě před vstupem do nemovitosti. Prohlédněte si fasádu, izolaci, střechu a vnitřní rozvody u bytového domu. Podívejte se do sklepa a nahlédněte do společných prostor. Zaměřte se na stav podlah, prohlédněte si stoupačky a elektrické rozvody. U starších domů jsou hliníkové rozvody, které je třeba vyměnit za měděné. Někde je jednofázový jistič místo třífázového, který při vyšší zátěži vyhazuje pojistky. Podívejte se do kuchyně i koupelny, prověřte stav a zapojení odpadů. Na stěnách se dívejte na stopy po plísních. Vezměte si sebou statika a odborníka, který se v tom vyzná.

Hospodaření SVJ nebo družstva

Pokud kupujete byt, stáváte se členem sdružení vlastníků jednotek nebo družstva. Vyžádejte si zápisy ze schůzí a finanční uzávěrku, ať víte jak sdružení či družstvo hospodaří. Ptejte se na plánované investice navyšující platby do fondu oprav. Dejte na svůj vnitřní pocit. Musí se vám líbit okolí, sousedi, máte to mít kousek do práce a mít z toho dobrý pocit.

Nejčastější chyby při koupi bytu

Nedávejte hned najevo nadšení a hned na první prohlídce neplánujte, jak si byt zařídíte. Nahráváte tak makléřům a prodávajícím na vysokou cenu. Nebuďte zbrklí a nekývejte na nic, co nemáte prověřeno v listu vlastnictví. Raději peníze vložte do úschovy k notáři či advokátovi a až po přepsání vlastnického práva je uvolněte. Nepodepisujte zbrkle ani rezervační smlouvu. Pozor na marketingové triky, kdy realitní makléř udělá cokoliv, aby vám nemovitost prodal. Nechte si čas na rozmyšlenou, i když tvrdí, že má další zájemce. Prověřte si okolí. Život vám může ničit závistivá sousedka, vyjící pes nebo hlučná restaurace naproti bytu. Nesnažte se ušetřit za každou cenu na kupní smlouvě stažené z internetu, dejte ji právníkovi, ať nakonec místo ušetřených pár tisíc neproděláte miliony.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient