Nedaří se vám šetřit peníze? Zbavte se svých zlozvyků.

Pokud jste stále v koloběhu snahy něco ušetřit a stejně vám v peněžence ani na účtu na konci měsíce moc peněz nezbude, nemusí za tím stát vždy váš nízký příjem. Mnohem častěji je za tím chybný styl nakupování a je třeba si osvojit pár zvyků a vychytávek.

Pořiďte si aplikaci

Jestliže zdlouhavě přemýšlíte, za co přesně jste zase minulý měsíc utratili všechny peníze, je na čase sáhnout třeba po některé z bezplatných aplikací, které vám vaše výdaje zaznamenají a osvětlí. Musíte ale myslet na to, že je třeba si vždy částky zapsat, protože s neustálým odkládáním je už asi nikdy nezapíšete zpětně. Je třeba si udělat ze zapisování návyk. Vybrat si zboží, nakoupit, zaplatit a rovnou zapsat. Vhodná aplikace na chytrý telefon pomáhá hlídat vaše výdaje.

Impulzivní nakupování

Častou chybou je impulzivní nakupování. Vždy nejprve projděte internet, kde pohodlně a rychle díky porovnávačům cen zboží získáte představu o ceně. Až pak vyrazte do obchodu. Mnohdy na stejném zboží či modelu můžete ušetřit i několik set či tisíc korun. Nenechte se ale zlákat k „výhodnějšímu nákupu“ v podobě dalšího zboží zdarma. Většinou jej nepotřebujete, nebo přeplatíte. Vždy počítejte, zda se to opravdu vyplatí.

Cenové kotvy

Jde o oblíbený trik prodejců, kdy zboží, které chtějí prodat v nabídce, umístí vedle podobného zboží s výrazně vyšší cenou. Předražený kus ukotví vaši představu o ceně a výrobek za cenu nižší, i když mnohdy předraženou, ochotně koupíte. Nikdy se nenechte přesvědčit k rychlému nákupu bez předchozího porovnání běžných cen za konkrétní zboží v internetovém porovnávači cen. Mobilní telefon s daty dnes má mnoho lidí u sebe.

Levnější varianty

Pokud plánujete dovolenou a je vám jedno kam pojedete, přestává vám sloužit pračka, ale s nákupem nespěcháte, neberte hned první nabídku, na kterou narazíte. Hledejte levnější varianty na slevových portálech, v akcích a povánočních slevách, či při likvidacích skladových zásob. Akce se dnes pravidelně opakují. Někdy máme kvůli široké nabídce pocit, že si nezvládnete vybrat. Stanovte si podmínky a kritéria, přes které nejede vlak. Výkon a funkce u zboží, samozřejmě cena, nebo vzdálenost od moře na dovolené. Omezíte počet nabídek a snadno si vyberete.

Kdy si říci o nižší cenu

Smlouvat moc neumíme a decentní člověk také nerad smlouvá. Z toho mnohé společnosti doslova těží. Nebojte se říci u některých služeb o slevu, pokud jste pravidelně a včas platícím klientem. Zkuste to třeba u společností, kterým se vyplatí si vás udržet i za cenu jejich menšího zisku. Jde třeba o mobilního operátora, poskytovatele internetu či provozovatele kabelové televize. Prověřte nabídky při přechodu ke konkurenci a varianty k poskytovaným službám ve formě slevy nebo bezplatném navýšení služeb. Za zrušení paušálů si při předčasném odstoupení od smlouvy operátoři účtují dost velké peníze. Zjistěte si, do kdy máte povinnost u operátora zůstat, jinak jsou přechody jednoduché a konkurenční firma vám s nimi navíc ochotně pomůže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *