Jak prodat své staré auto za dobré peníze

Nejde-li o luxusní vůz, historický kousek nebo limitovanou edici, asi své auto prodáte za méně peněz, než za kolik jste jej původně zakoupili. Přesto všechno ale stále existují fígle, díky kterým se dá prodejní cena vyhnat nahoru. Nejde jen o to své auto nepulírovat a vyleštit, chce to mnohem víc.

Zapojte emoce

Inzertní servery a nabídky autobazarů mají jedno společné. Setkáte se vesměs se strohých textovým popisem s omezenými technickými údaji. Důležitý je samozřejmě i počet najetých kilometrů a objem motoru, ale do prodejního textu lze vložit i emoce. Zkuste popsat, co pro vás auto znamená, jaké chvíle jste v něm strávili a jak ten spolehlivý kousek na čtyřech kolech milujete. Možná se vám rozrůstá rodina, která se vám prostě nevejde do sporťáku, nebo už prostě potřebujete vyšší komfort. Emoce totiž prodávají. Poutavý nápis dělá divy.

Auto jako ze škatulky

Ať se vše leskne, voní a blýská. Návštěva myčky a vysátí interiéru nestačí, mokrou cestou nechte ručně vyčistit sedačky, umýt plasty, vyleštit disky kol a opravit viditelné kazy na laku. Nechte také vyčistit podvozek a prostor pod kapotou. Vypulírovaný a nablýskaný motor vypadá o pár let mladší. Zaprášený a korodující součástky na fotu opravdu nevyniknou. Vyměňte výfuk, pokud odchází. Ojeté pneumatiky ještě vyměňte za nové.

Fotografie, které berou dech

Právě fotky totiž prodávají na e-shopu i inzertním serveru. Svoje auto vyfoťte alespoň 10x a určitě zvolte čelní pohled, šikmo zepředu i zezadu, z boku a zadní pohled. K tomu ale dejte přidanou hodnotu v podobě bonusu navíc. Přidejte pár fotek interiéru a všeho, co je na vašem autě nejzajímavější. Mohou to být třeba litá kola, perfektní palubní deska, držáčky na kávu, nádrž na CNG či luxusní světlomety. Autu dodá majestátnost i foto zespodu. Pokud nemáte k dispozici rampu, musíte lehnout pod auto a mít fotoaparát až téměř na zemi. Můžete si zapůjčit i kompakt nebo zrcadlovku, pokud svým starým mobilním telefonem pěkné fotky nelze nafotit. Foťte za pěkného slunečného dne, zvolte pozadí, které neruší, ať fotky vyniknou.

Doložte servisní historii či servisní knížku

Pokud máte servisní knížku, je to nejlepší. Pokud ji nemáte, po každé větší opravě si raději schovávejte doklady a faktury, ať můžete doložit, že jste před půl rokem vyměnili rozvody či brzdové destičky. Přiznejte, pokud je auto bourané. Upřímnost kupec ocení daleko víc než utajenou skutečnost. Kupec si sebou vodí většinou i automechanika a ten by to mohl rychle odhalit.

Prodávejte kupci přímo, ne přes bazar

Pokud se rozhodnete prodat auto do bazaru, jde o jednodušší a rychlejší tah, ale autobazar na vašem autě bude chtít vydělat. Vykoupí jej tedy za nižší cenu, než je jeho reálná tržní hodnota. Pokud chcete dostat rozumnou cenu, musíte rovnou potenciálnímu kupci naproti třeba přes inzertní servery. Ve většině případů se s kupcem domluvíte snadno a během pár dní. Za dobrou cenu ta trocha starostí a vyřizování stojí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient