Vaše lenost vás může stát tisíce

Zimní letargie, jarní únava nebo jen lenivé dny, kdy se vám do ničeho vůbec nechce, nás můžou stát stovky i tisíce korun. Jde o objednání jídla z restaurace, impulzivní a nepromyšlené nákupy, či den proležený před televizí či na sociální síti místo dělání pořádku ve skříni či v účtech. Možná se vám nechce stále nad něčím přemýšlet. Naše lenivost nás ale může stát mnohem víc, než bychom možná čekali.

Plánování nákupů a rychlé vaření

Když odkládáte nákup do chvíle, kdy v lednici nic není a kručí vám v žaludku, nebo se vám jednoduše nechce vařit, je to velká chyba. Jestliže nakupujeme hladoví, v obchodě necháme víc peněz, než jsme plánovali. Nejde o jeden nepromyšlený nákup, ale o zlozvyk, který se stává pravidlem. Nutná je i příprava nákupního seznamu. Nemáte-li čas denně sledovat datum spotřeby potravin v lednici, jen nakupujete, potraviny se vám kazí a vy je vyhazujete, je to špatně. Kontrola zásob a plánování receptů z potravin, které jsou doma, vám ulehčí situaci a pomohou ušetřit. Internet je plný rychlých receptů. Vařte rychlá jídla z čerstvých surovin místo obědvávání hotových pokrmů.

Porovnání cen a recenze

Pokud plánujete koupi elektroniky a dražšího zboží, nebuďte líní a porovnejte nabídky na trhu. Ceny v obchodech se liší. Nenechte se zlákat naopak ani nejnižší cenou, která se později projeví na délce životnosti zboží. Sledujte parametry a funkce. Největší slevy a nejlepší ceny najdeme na internetu na porovnávacích portálech. Nebuďte líní. Čtěte recenze, ať vám zboží vůbec a v pořádku dorazí a jste-li pak spokojení, přidejte své hodnocení. Pomůžete nejen e-shopům, ale i dalším zákazníkům co nejlépe se rozhodnout.

Sebevzdělávání, povýšení a zvýšení platu

Pokud váš zaměstnavatel vyžaduje získání nových znalostí a dovedností, dokonce je i přímo podporuje a hradí další vzdělávání zaměstnanců, školení a přednášky v oboru. Neváhejte a využijte nabídku, jinak by vás kurzy mohly stát tisíce korun. Konkurenční boj je na trhu práce velký, proto se nenechte vyhodit z práce nebo nenechte uniknout nové příležitosti kvůli vlastní pohodlnosti. Pusťte se do studia cizího jazyka, získejte certifikát nebo titul, poznáte to v životopise i platu. Pokud jste zjistili, že tohle opravdu dělat nechcete, není vám to přirozené a jako ryba ve vodě se cítíte úplně jinde, neváhejte a jděte jinam, vstříc svým snům.

Péče o zdraví

Překonejte strach ze zubaře, odběru krve i očkování a několikahodinového čekání před ordinací. Pro absolvování pravidelných prohlídek u lékaře se objednejte. Šetřete svůj čas, který pak nebudete muset trávit nemocí. Je jedno, zda jste jen líní nebo máte strach. Nepodceňujte preventivní prohlídky. Vrtání zubu po vynechání roční prohlídky vás nakonec může vyjít dost draho. Za obcházení prohlídek stanovených zákonem můžete být i pokutováni. Zdravě jezte a pěstujte fyzickou kondici. Ve zdravém těle zdravý duch, to platí stále.

Pořádek v účtech, fakturách a smlouvách

Kontrolujte, co platíte, ať vám nepřibude na vaší účtence cokoliv navíc. Chyby se dělají každý den, ale vy na ně nemusíte doplácet. Nejde o nedůvěru, ale o vaše peníze. Čtěte smlouvy, než je podepíšete. Paušál, pronájem, režijní náklady, internet, telefon, to vše podepisujeme s úlevou, že to máme za sebou, ale většinou nečteme. Malá změna v textu může znamenat velké peníze vydané z vašeho účtu. Lenost přečíst si smlouvu nás často obírá o peníze.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient