Jste ve stresu a neustále nestíháte? Začněte meditovat.

Pokud se vám právě při přečtení tohoto nápisu otevřela takzvaně kudla v kapse, jste na dobré cestě stejně jako ti, co už ví, že je meditace dovede zachránit. Na otázku: Jak to mám asi udělat, když nic nestíhám? Na tu vám odpovím slovy, které jsem slýchala v dětství: Když spěcháš, tak si sedni. Ono obrovské moudro bych nechala vytesat do kamene a možná by se dobře vyjímalo i na našich náhrobcích, až jednou dospěcháme vystresovaní až nakonec cesty… Pak už budeme meditovat úplně jinde.

Proč se zastavit

Pokud nestíháte doma ani v práci, a čím více se snažíte, tím méně se vám daří, může za to cyklení vašeho stresu. Sami jste se zavřeli do bedýnky plné chaosu a nevíte, jak z ní ven. Je třeba se zastavit třeba i násilím. Vypnout počítač, drnčící telefony a klidně i zvonek u dveří. Najít svůj koutek, kde se můžete v tichosti schoulit. Úplně vypnout a nechat myšlenky plynout. Pokud usnete, nevadí, spánek je nejsilnější forma meditace. Když se totiž zastavíte, myšlenky se sami začnou třídit. Vystoupíte z rychlíku, který vás veze do stanice končící na nejbližším hřibově. Pokud chcete stihnout vlastní smrt, můžete být zcela klidní. Ta nás nikdy nemine. Chtějte ale raději stihnout ty důležité věci, které jsou v životě opravdu důležitými. A onen výkon, který neustále roste, což je nemožné, protože nikdo neuběhne maratón pod 10 vteřin, hoďte za hlavu.

Síla meditace

Jakmile se dokážete zklidnit alespoň na chvíli, najednou vám začne docházet, že některé věci prostě nejsou nutné. Že na nich nezáleží. Jakmile se přestanete honit, budete si umět vybrat a nebudete chtít vše, získáte čas. A to je jeden z největších darů našeho života. Čas nemáte, čas si děláte. A když už si ho uděláte, využijte jej na opravdu důležité věci. Věnujte jej především sobě a každý den si dejte aspoň určitý čas na to, co rádi děláte. Čtěte, procházejte se, spěte, cvičte, malujte nebo jen prostě meditujte. Pak část svého času věnujte svým blízkým, které máte rádi, a kteří mají rádi naopak i vás. Opusťte všechny, co vás táhnou dolů. Ano, zní to dost drsně a nesnadně. Zapojte do svých dnů minutový experiment. Dopřejte si chvíli věnovanou vnímání, kdy vám bude minuta nebo dvě stačit. Zavřete oči a uvědomte si své tělo, třikrát se v klidu nadechněte a vydechněte, nespěchejte, vnímejte každý nádech i výdech. Zabředněte do světa přímého smyslového prožívání, pár vteřin zkuste prostě vnímat a pak otevřete oči a vraťte se zpět ke své práci. Čas má velkou sílu a pouhá minuta se dá vyvážit zlatem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *