Charakterní osobnost a mecenáš Pavel Smutný

Pavel Smutný, rytířský řád umění

Co bývávalo, už není. Lidé si vzájemně vypomáhali, teď si spíš závidí. Pořád se ale najdou čestné výjimky, které vám dokážou, že je brzy na to, abyste nad českým národem zlomili hůl. Jako jeden příklad za všechny lze jmenovat JUDr. Pavla Smutného, českého mecenáše a filantropa, který koncem loňského roku obdržel ocenění až z Francie.

JUDr. Pavel Smutný obdržel v listopadu od francouzského velvyslance v ČR rytířský Řád umění a literatury. Tohoto ocenění se v minulosti dostalo několika známým českým osobnostem. Získali ho například Adolf Born, Bohumil Hrabal, Jiří Menzel či Věra Chytilová. Řád je udělován za zásluhy v oblasti umění a literatury, a to nejen francouzským občanům.

Rad-Umeni-Literatury-Pavel-Smutny-12
Pavel Smutný přijímá z rukou velvyslance Francie v ČR Rolanda Galharaguea insignie rytíře Řádu umění a literatury zdroj: operaplus.cz,BHF

Odměna za zájem o francouzskou kulturu

Ptáte se, za co byl Pavel Smutný francouzským řádem oceněn? Velvyslanec Roland Galharague vyzdvihl jeho dlouhodobý zájem o francouzskou kulturu, a to především v oblasti barokní hudby, a také mecenášské aktivity.

Smutný vede nadační fond Bohemian Heritage Fund a pomocí něj financuje kulturní projekty zaměřené zejména na klasickou hudbu a výtvarné umění. S Francií má pevné vazby, loni domlouval s Francouzi tři společné hudební projekty.

Celý život Pavla Smutného stojí za povšimnutí

Má vlastní advokátní kancelář, je prezidentem Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členem Francouzsko-české obchodní komory i Obchodní komory Švýcarsko-Česká republika. Zároveň zasedá v Evropském výboru Operních nadací, Radě Národního divadla a správní radě Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Inicioval založení ceny Arnošta Lustiga a takhle by se dalo dlouho pokračovat.

Ostatně bližší informace vám ukáže Pavel Smutný LinkedIN. Důležité je ale zmínit ještě to, co se ve stručném životopise nedočtete. Pavel Smutný je charakterní člověk, jakých máme v zemi málo. Vyznává názor, že lidé mající finanční prostředky by je měli věnovat na podporu kultury a dalších odvětví, která to potřebují. Kéž by takových bylo více.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient