Dostaňte se po Vánocích znovu do formy

Po Vánocích a oslavách nového roku jsme často leniví, nemotorní a o pár kil těžší. Je to především nedostatkem pohybu a sportu, na který nám zejména o svátcích nezbývá čas, stejně jako těžkou kalorickou stravou. Jedinou možností, jak se dostat zpět do kondice, je shodit přebytečnou nadváhu a cítit se zase dobře. Kombinace zdravé a vyvážené stravy s pravidelným pohybem dělá hotové divy. Jezte menší a častější porce, vynechejte sladkosti a pochutiny. Pohyb pomůže tělu spálit přebytečné tuky a dostane vás po Vánocích zase do formy.

Fyzická aktivita

Sport je obecně velice účinný a prospěšný. Uvolňují se při něm endorfiny, které navozují pocity štěstí, spokojenosti a lepší koncentrace. Po sportu se velmi často cítíme mnohem lépe než, že dokážeme všechno na světě a že jsme na sebe pyšní. Zařaďte si toto potěšení do svého každodenního denního plánu. Vyberte si sport, který vás bude bavit. Někdo jde raději běhat, jiný do posilovny či do tělocvičny. Záleží pouze na vás, co si vyberete. Některý sport je ale náročný jen na určité svalstvo. Procházka, plavání nebo cyklistika jsou vhodné pro kohokoliv. Plavání procvičuje většinu těch hlavních svalových skupin. Běhání či aerobní cvičení může být náročnější na klouby. Pokud jste zdraví, zvýšíte si výkonnost srdce a plic, a budete předcházet celé řadě zdravotních komplikací.

Začněte zvolna a nebuďte na to sami

Začněte zvolna a pomalu prodlužujte trasy, počet opakování cviků i dobu, po kterou cvičíte. Jakmile budete cítit, že máte na víc, postupně si pak vždy naložte o něco větší zátěž. Prodlužte si plán asi o 1/3 toho, co jste doposud dělali. Nezvyšujte plány příliš rychle, abyste nedocílili spíše opačného efektu. Postupné přidávání zvyšuje vaši výkonnost i dobrý pocit ze sebe sama. Cvičte ve skupině, budete více motivovaní. Pokud si ale naopak zvolíte kamarádku, která se věčně vymlouvá a nemůže, běžte cvičit sami a nenechte se zviklat.

Vyvážená strava

Pokud budete jíst úplně stejně jako doposud, cvičení vám sice dodá dobrý pocit, ale asi hubnout nebudete. Se střídmou a vyváženou stravou, luštěninami, ovocem a zeleninou si udržíte energie a pohody mnohem více. Místo sladkostí volte těstoviny, rýži, brambory a chléb. Potřebný tok energie pro fungování během dne udržíte pravidelnými a malými porcemi jídla. Zařaďte mezi 3 hlavní jídla denně dopolední a odpolední svačinku. Nebudete mít tak velký hlad. Vynechejte alkohol, slané pochutiny a sladkosti. Místo nich si dejte ovoce, zeleninu a pijte čistou vodu bez bublin, kterou si můžete ochutit citronem nebo plátky okurky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient