Jak zhubnout po Vánocích

Pokud chcete zhubnout kila nabraná o Vánocích, nejdříve si nastavte konkrétní plán pro hubnutí. Právě po Vánocích a hlavně od začátku nového roku si mnoho z nás dává předsevzetí, že musí zhubnout. Je to hlavní důvod, proč jsou v lednu a v únoru nejvíce plné všechny posilovny a tělocvičny. Není dobré snažit se hubnutí moc uspěchat. Pokud si dáte nereálné cíle a očekávání, tak to s vaším hubnutím po Vánocích nedopadne moc dobře a asi se dostanete brzy do stavu vyčerpání a pak k jo-jo efektu.

Tempo hubnutí

Optimální rychlost hubnutí pro dobré udržení nové váhy je asi 0,5 – 1 kg týdně. Omezte svůj jídelníček o 500 až 1 000 kcal denně, nebo se je musíte navíc pokusit spálit během fyzické aktivity. Úplně nejlepší je samozřejmě kombinace obojího. Pokud chcete zhubnout přibraná kila po vánocích, není nezbytně nutné zahájit nějakou redukční dietu. Zamyslete se nad tím, jak vypadá váš běžný jídelníček a postupně začnete pomalu eliminovat aspoň ty nejškodlivější složky. Omezte sladkosti, cukr, slazené nápoje vyměňte za čistou neperlivou vodu, vynechejte alkohol, bílé pečivo a tuky. Snižte velikost příloh na polovinu a přidejte více ovoce, ale hlavně zeleniny. I celozrnné pečivo jezte s mírou. Při postupných změnách svého jídelníčku dosáhnete mnohem lepšího efektu, než při drastické dietě. Navíc jde o to změnit životní styl, nikoliv hladovět a pak zase přibrat.

Změna jídelníčku i pohyb

Ke změnám v jídelníčku přidejte pravidelný pohyb. Denně si naordinujte alespoň 10 000 kroků a minimálně 2x týdně si jděte zacvičit, zaběhat, nebo choďte plavat. Střídejte jednotlivé aktivity, jako je kardio cvičení, které doplňte posilováním se zaměřením na celé tělo. Brzy začnete pozorovat, jak je vám volnější oblečení a mění se vaše váha. Vůbec nejlepší je si během Vánoc odpustit nějaké ty chlebíčky, cukroví, bramborový salát a další pochutiny. Vánoce přece nejsou jen o jídle. Pravidelná a vyvážená strava alespoň denně menší porce a k tomu cvičení opravdu zabírá. Kromě zeleniny a ovoce vsaďte na libové maso, libovou šunku s vysokým podílem masa, ryby, zakysané mléčné výrobky, přírodní sýry, luštěniny všeho druhu, celozrnné produkty, vejce či tofu a zařaďte i semínka a ořechy.

Zapomeňte na výmluvy a buďte vytrvalí

Po Vánocích jsme často přejedení, přeslazení a také rozválení od odpočívání u pohádek a televize. Výmluvy typu, nemám čas, půjdu zítra a dnes se mi opravdu nechce, hoďte za hlavu. Udělejte si harmonogram a pohyb prostě zařaďte mezi milé povinnosti. Vyplavený adrenalin pro dobrou náladu a dobrý spánek se vám za vaši snahu odmění. Pozitivní přístup zvyšuje výsledky. Hodit se vám bude i silná vůle. Odhoďte za hlavu stres a obrňte se trpělivostí, každý začátek je těžký. Kromě vážení hlavně měřte. Svaly jsou těžší jak tuk, takže co nepozná váha, metr spolehlivě na zpevněné postavě prozradí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient