Kysané zelí jako elixír zdraví ověřený staletími

Říká se, že stačí lžíce denně a svědčí o tom i mnohé studie. Pokud už se nechcete cpát množstvím doporučovaných vitaminových přípravků pro nezlomné zdraví, dejte na moudrost předků a zkuste staré dobré kysané zelí. Když si dáte totiž lžíci kysaného zelí denně a to nejlépe po ránu, váš organismus vám poděkuje. Pocítíte jeho pozitivní vliv na celkovou detoxikaci těla. Obsahuje mnoho enzymů, probiotika, vitaminy a minerály. Laktobacily obsažené v kysaném zelí pomáhají vašemu zažívání a jsou přínosem pro střeva. Díky vysokému obsahu vlákniny působí doslova jako kartáč nejen střeva, ale třeba i na játra, které je velmi těžké netoxikovat. Zelí zmírňuje chutě na sladké, má minimum kalorií, výborně vás zasytí a pomůže vám zhubnout.

Kysané zelí jako superpotravina

Obsahuje mnoho vitaminu C, působí antibakteriálně, usnadňuje vykašlávání, pomáhá při léčbě dny a žlučových kamenů. Vysoký obsah draslíku působí močopudně a prospívá při potížích s vysokým krevním tlakem, srdečními a cévními chorobami. Kysané zelí je označované za lék chudých. Pokud zelí nakrájené na drobné části necháte zkvasit s bakteriemi mléčného kvašení, můžete si povšimnout charakteristické chutě i vůně. Kyselina mléčná vzniká kvašením přítomných cukrů. Zelí je doporučováno jíst i syrové, ještě o něco lepší je to v kysané podobě. Kysané zelí má až 2x větší biologickou a nutriční hodnotu a mnohem intenzivnější účinky. Pití čerstvé zelné šťávy, která je zásaditá hojí žaludečních i dvanácterníkové vředy.

Prospěšnost kysaného zelí

Kysané zelí je především bohaté na vitaminy, minerály a stopové prvky. A obsah vitaminu C se procesem kvašení mnohonásobně zvyšuje. Je nezbytný pro posilování imunity a detoxikaci organismu. Kysané zelí je třeba zařadit do svých jídelníčků zejména na podzim a v zimně. Obsahuje vitaminy skupiny B jako je betakarotén a vitamin B12 příznivě ovlivňuje naši psychiku a pomáhá proti stresu. Niacin podporuje metabolismus. Inositol se podílí na látkové přeměně cholesterolu i lipidů a posiluje svalovou i mozkovou činnost. Vitamin E a provitamin A hrají v těle nezbytnou roli antioxidantů působících proti oxidačnímu stresu. Obsahuje i vzácný vitamin K, který pomáhá při hojení ran. Je bohaté na minerální látky, jako je draslík, železo pro krvetvorbu, vápník pro obnovu kostí, zinek a selen posilující kvalitu pleti, vlasů i nehtů. Dále kyselinu listovou a značné množství vlákniny. Podporuje trávení a Zlepšuje zažívání a vstřebávání důležitých živin.

Důležitá je i prevence

Zelí je nejlepší prevencí proti různým druhům rakovinového bujení. Kromě vysokých antioxidačních účinků látky zvané isothiokyanáty působící proti vzniku karcinogenů a umožňuje rychlejší vylučování z buněk. Pomáhá zejména při předcházení rakoviny prsu, prostaty, močového měchýře, jater a rakoviny tlustého střeva. Červené a bílé zelí obsahuje anthocyaniny patřící mezi fytonutrienty se známými ochrannými vlastnosti pro naše tělo. Tepelným procesem se významné látky ze zelí vylučují až o polovinu. Zařaďte zelí jako součást salátů a syrových příloh. Nadchne vás i jeho nízká energetická hodnota a mírně projímavé účinky.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient