Ovoce jménem Kaki

Kaki, nebo tomel japonský (Diospyros kaki), či churma je u nás ne příliš známé ovoce. V Číně se však pěstuje již déle než 2 000 let. Během výzkumu na krysách bylo také zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužnina obsahuje velké množství vitaminu C, B, A, E, K, fosforu, draslíku, vápníku, železa a hořčíku a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100 g kaki je asi 293 kJ tedy 70 kcal, bílkoviny asi 0,58 g, sacharidy asi 18,6 g a tuk asi 0,2 g, takže je vhodné i při dietě. Ve 100 g zkonzumujete i 1,6 g vlákniny, podobně jako v jablku. Tomel obsahuje i fenoly či lykopen a konzumuje se čerstvý i sušený. Na dietu je tohle ovoce vynikající volba. Pektin a přírodní sliz spolu vytváří rozpustnou vlákninu zadržující vodu a zvětšující objem stolice, což pak usnadňuje vyprazdňování. Právě díky pektinu a fruktóze jej mohou jíst i diabetici.

Další účinky na zdraví

Konzumace kaki se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami. Kaki také snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pokud potřebujete vzpruhu, dodá vám energii a sníží únavu. Oddaluje stárnutí a posiluje naši imunitu. Doporučuje se i těhotným ženám a kojícím matkám, protože dodává cenné látky. Je vhodný na stres, nervozitu a podporuje nervovou soustavu. Má velmi dobrý vliv na naše kosti. V tomto ovoci se nacházejí látky, které pomáhají rozkládat tuky v těle, a také příznivě ovlivňuje metabolismus. Velkou výhodou je, že obsahuje zanedbatelné množství tuku a má nízký obsah kalorií.

Exotické ovoce kaki

Kaki se občas také říká čínská švestka, korejské mango či šaronské ovoce. Zralé kaki je sladké a voní po vanilce. Jeho chuť je směs chuti meruňky, broskve a manga, někdo v něm cítí meloun či jablko. Nezralé kaki je trpké. Zralé ovoce poznáte podle měkkého povrchu a omyté jej lze přímo konzumovat, nebo si jej můžete oloupat. Krájí se na plátky, čtvrtky, jí se jako jablko nebo je můžete přepůlit a vydlabat jej lžičkou jako třeba kiwi. Použít se dá do dezertů, zmrzlin, salátů, ale i do sladkých či slaných omáček. Po naporcování zůstane stále oranžové, když jej pokapete citrónovou šťávou, což mu dodá velmi zajímavou chuť. Kaki se dováží nedozrálé a dozraje vám doma při pokojové teplotě. Než změkne, může to trvat až 2 týdny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient