Jak a proč jíst mango

Mango je sladké, velmi aromatické exotické ovoce plné vitaminů a minerálů. Je jedním z nejpěstovanějších druhů ovoce na celém světě. Konzumace manga mimo jiné prospívá vašemu zdravému spánku a uklidňuje nervy. Plody mangovníku mají různou barvu. Někdy se zbarvují ty to zelené plody do žluta, červena a oranžova. Při nákupu manga si dejte pozor, aby nebylo příliš tvrdé, jinak plod ještě není zralý. Stejně tak by mango nemělo být moc měkké a přezrálé. Slupka má být hladká, lesklá, bez fleků, povrchových vad a náznaků hniloby.

Konzumace manga

Mango je nejlepší konzumovat čerstvé. Plod manga má v sobě oválné, pevné a nejedlé semeno obalené velmi tvrdou peckou, která se velmi těžce se vyndává. Mango si překrojte a pecku okrájejte, nebo si mango nakrojte po obvodu a točením pecku oddělte. Dužinu manga rozkrájejte na čtverečky tak, abyste neporušili slupku a palci dužinu vytlačte. Pecku si pak můžete zasadit do květináče. Mango se hodí k přípravě exotických polévek, k masu, rybě, do dezertů a pohárů. Čerstvý mangový džus vám dodá spoustu vitaminů. Mango se dá dobře mixovat na smoothie, zavařovat a na marmeládu.

Proč jíst mango a jak jej použít na pleť

Výživné ovoce poskytuje našemu tělu antioxidanty, vitaminy, železo, vápník a vlákninu pomáhající při trávení a hubnutí. Řadí se mezi superpotraviny, které preferují i odborníci na výživu. Obsahuje vysoké množství antioxidantů jako je kyselina galová, astragalin, isoquercitrin, fisetin a quercetin. Všechny tyto látky pomáhají našemu tělu bojovat proti určitým druhům rakoviny, včetně rakoviny prostaty, prsu a u nás rozšířené rakovině tlustého střeva. Pomáhá udržovat správné hladiny cholesterolu v těle a je vysoce efektivní na pročištění pokožky. V podstatě je to přírodní čisticí prostředek uvolňující kožní póry, osvěžující pokožku, působící proti akné a je vhodné pro všechny typy pleti. Když je rozmačkáte a přidáte k němu mléko, med a klidně i gel z aloe vera, naneste jej na pleť, necháte jej 20 minut působit a pak jej omyjete vlažnou vodou, mango vaši pleť rozjasní a zjemní.

Pomáhá při hubnutí a je dobré i pro oči

Mango je velmi bohaté na vlákninu, která pomáhá při spalování extra kalorií v těle a podporuje vylučování. Vitaminy a živiny obsažené v mangu dokonce vyvolávají pocit sytosti a následně tak zabraňují přejídání. Ovoce je velmi užitečné jako prevence díky vitaminu A proti očním nemocem včetně slepoty. Posiluje náš imunitní systém. Obsahuje cenné živiny a koktejl antioxidantů, jako vitaminy C, A a karotenoidy. Je bohaté na železo a vápník. Jeho vysoký obsah železa dělá z manga vysoce efektivní lék pro všechny, kdo trpí anemií.

Zlepšuje paměť, koncentraci a léčí deprese

Mango působí proti depresím díky vysokému obsahu vitaminu B6, pyridoxinu. Jeho nedostatek se projevuje právě nervozitou, nespavostí, nesoustředěností a depresemi. Pomáhá nám také vyrovnávat kyselost v těle a náš organismus alkalizuje díky přítomnosti kyseliny citronové, kyseliny jablečné a kyseliny vinné. Kyselina s názvem glutamin posiluje paměť a zlepšuje koncentraci. Jedná se také o skvělé afrodiziakum. Načervenalé ovoce je v mnoha našich kulturách nazýváno láskyplným plodem, protože mango zvyšuje potenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *