Proč pít čistou vodu bez bublin

Dostatečný pitný režim udržuje naše tělo v dobré kondici, urychluje metabolismus, odvádí z těla odpadní látky, vypíná a hydratuje pokožku i pocit sytosti. Nedostatečný příjem tekutin zatěžuje ledviny, mění cukry na tuky, navozuje únavu a bolesti hlavy. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sladkých limonád a šťáv se voda mnohem lépe vstřebává. Průzkumy dokazují, že pokud vypijeme po náročné fyzické aktivitě 350 ml vody, do 15 minut se vstřebá 240 ml. Pokud si ale dáme sladké, perlivé limonády nebo energy drinky, je to pouze 30 ml. Pokud tedy chcete hydratovat, pijte čistou vodu.

Kromě hydratace žádné kalorie ani hlad

Průmyslově vyráběné džusy, sladké perlivé limonády i alkohol jsou plné cukrů a prázdných kalorií. 1l Coca-coly má 427 kcal. Smažený řízek z vepřového masa má asi 460 kalorií. Čistá voda neobsahuje žádné a navíc potlačuje chuť k jídlu. Hlad je převlečená žízeň. Pokud vás honí mlsná, vypijte velkou sklenici vody, zaplňte si žaludek a dejte do pohybu metabolismus. Mnoho studií prokázalo, že ukládání tuku v těle zvyšuje snížený příjem tekutin.

Voda je základní stavební materiál těla a tlumí bolest

Lidské tělo je tvořeno z 80 % vodou. Největší množství vody, tedy 85 %, se nachází v mozku a na nedostatek vody reaguje jako první. Je-li ztráta tekutin pod 2 % tělesné hmotnosti, výkonnost si snížíme o 20 %. Pokud je to 5 %, jde o přehřátí organismu, oběhové selhání a přichází šok. Při dehydrataci přichází úporná bolest hlavy. Jakmile se napijete vody, bolest by měla do 15 minut ustoupit. Voda tlumí i bolest kloubů, tak to zkuste.

Výborné trávení a přeměna tuků na energii

Bílkoviny a sacharidy právě voda rozvádí v našem těle. Spolehlivý transportér zajišťuje naopak i odvádět z těla škodlivé látky. Imunitní systém je z velké části uložen v trávicí soustavě a tu voda průběžně čistí od toxinů a odpadních látek. Přispívá i k přeměně tuků na energii. Pokud je vody v našem krevním oběhu dostatek, zvyšuje hladinu kyslíku ovlivňující vstřebávání tuků a přeměnu na životadárnou energii. Proto je v případě dehydratace člověk unavený a malátný.

Ulevte ledvinám

Voda nezatěžuje ledviny, jen nepijte moc večer. Pijte průběžně během celého dne. Vhodná je jen čistá voda bez bublin, kterou lze občas střídat s mírně perlivými či neperlivými minerálkami. Dlouhodobá konzumace minerálek ale není vhodná, protože nadbytek minerálních látek způsobuje ledvinové kameny. Přijatý vápník se usazuje v cévách a železo játrech. Ideální je kohoutková voda, která je naštěstí v našich podmínkách velmi kvalitní, pomoci vám může filtrační konvice, která zbaví vodu chloru, těžkých kovů, některých herbicidů a pesticidů.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient