Hormony mužů a žen

Muži a ženy se od sebe vzájemně liší a mohou za to opravdu zejména hormony. Kromě tělesných znaků, viditelných většinou na první pohled jde o nejdůležitější příčinu, proto je dobré o hormonech něco vědět.

Testosteron u muže

Muži produkují během dne 30 až 50x více testosteronu než ženy. Nastane-li problém, který nedokážou napravit, hladina testosteronu klesá. Hormon testosteron je zaměřený na řešení problémů. Klesá-li hladina testosteronu, hladina kortizolu stoupá. Kortizol zpracovávaný amygdalou a limbickým mozkem je strůjcem stresu a je úzce spojený s adrenalinem. Normální hladina testosteronu snižuje prožitek stresu. Ve stresu muže přitahují činnosti zvyšující hladinu testosteronu, snižující hladinu kortizolu a navozující lepší pocit. Krátkodobá relaxace i fyzická aktivita zvýší hladinu testosteronu a sníží pocit stresu. Proto je dobré občas koukat do ohně a naopak občas zajít do posilovny.

Testosteron stojí za chutí na sex, plozením, aktivitou, podnikavostí a řešením problémů v krátkém čase. Díky němu jsou muži vytrvalí, tvrdohlavější, zaměření na výsledky a více hierarchicky orientovaní. Hormon podporuje svalově řízené aktivity a zintenzivňuje mužské rysy v obličeji i v těle. Testosteron je propojen se silou a mocí. Pokud se cítí muž mocný v jakékoliv situaci, produkce testosteronu se zvýší a uvedené aspekty testosteronu jej začnou ovlivňovat. Ženy mají rády silné muže, na narcisty nejsou zvědavé. Výše uvedené znaky mají vliv na muže, nikoliv na ženy.

Oxytocin nejen u žen

Oxytocin u žen je společenský a interaktivní. Vytváří se při společenských událostech, mluvení, sdílení, mazlení a emocionálním vyjadřování. Jakmile je interakce přátelská a bezpečná, dojde k produkci oxytocinu. Může to být i požitek z nakupování, povídání nebo telefonát s kamarádkou, společná příprava večeře a jiné aktivity. Oxytocin je hormon vazby. Matka má pouto blízkosti s miminkem díky uvolnění oxytocinu.

K uvolnění oxytocinu dochází u mužů a žen během soulože a zejména při orgasmu. Ženy vylučují při orgasmu mnoho oxytocinu a to je přitáhne k partnerovi emočně blíž. Pokud má muž orgasmus z lásky, také se vyloučí oxytocin a vznikne hlubší vazba. Toto prohlubování vazby mezi sexuálními partnery tvoří od přírody partnerství. Všechno to mluvení, mazlení a sdílení společných intimních chvil vytváří pocit propojení díky uvolňování oxytocinu, což ženskému tělu přináší snížení pocitu stresu.

Dopamin

Kromě mnoha jiných důležitých funkcí v těle je dopamin hormonem spojeným s romantickou přitažlivostí. Spouští se i přes zážitek překonání hrozby, pokud není hrozba přehnaná a zcela nás pohltí. Dopamin stojí za návyky, je úzce spojen s učením se chování a ovlivňování toho, jaké zážitky, věci a lidi máme rádi. V mozku se vyskytuje, abychom se byli schopni učit nové věci. Vede ale i k závislostem a nezdravým návykům. Když se uvolní dopamin, cítíme se mnohem lépe a víc věci prožíváme. Zvyšuje sexuální dravost a touhu.

Je zajímavé, že osamělí muži mají větší sklony podléhat emocím a stávají se zženštilými. Muž ve vztahu se ženou, ke které cítí lásku a uznání, a může zde využít své mužské energie, čímž vytvoří bezpečný prostor pro to ženské, zůstane v kontaktu se svou aktivní testosteronovou kapacitou silného muže, současně je v kontaktu a v emocionální blízkosti ženě a nepropadá zženštilosti. Přitažlivost mezi mužem a ženou je zakořeněna v hormonálních rozdílech. Žena a její tělo potřebuje vyšší hladinu oxytocinu, tedy opět partnerství, aby tělo mohlo vyrábět dopamin, který v ní vytváří pocit přitažlivosti. K tomu potřebuje muže plného testosteronu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient