Hormony ovlivňující hubnutí

Vzestup a pokles hladiny hormonů v našem těle zásadně ovlivňuje hlad, chutě, místa, kam se ukládá tuk, přibírání, udržování hmotnosti a hubnutí.

Estrogen

Zde jsou jádrem vaječníky. Stejně jako progesteron je i estrogen zodpovědný za emocionální výkyvy nálad doprovázející menstruační cyklus. Nejméně aktivní je těsně před menstruací a nás pak přepadá nutnost nekontrolovatelného pojídání všeho možného v dosahu. V době ovulace naopak chuť k jídlu potlačuje. Navíc jakmile je ho více, utlačuje progesteron a estrogenová dominance může zkomplikovat hubnutí nebo jej zcela zastavit. Zapojte do stravy dostatek vlákniny, která estrogen váže a odvádí ho ven z těla. Zkonzumujte 450 g zeleniny denně. Saláty, zelené smoothie a zeleninové stir-fry z brokolice a chřestu, zejména listovou zeleninu a zelenou zeleninu.

Ghrelin

Najdete jej ve střevech a společně s leptinem reguluje chuť k jídlu. Jakmile je žaludek téměř prázdný, dá pokyn mozku, že je čas něco sníst. Pak máte 3 hodiny pokoj. Když se snažíte hubnout, tělo si myslí, že hladoví, a začne produkovat více ghrelinu, čímž víc signalizuje, že máte jíst. Dospělí s nadváhou, kterým se podařilo zhubnout v průměru 13,5 kg, vykazovali během jisté studie až o 20 % více ghrelinu, než před hubnutím. Ghrelin uklidní jen plný žaludek, proto se má jíst každé 3 hod. Jezte potraviny, co vás zasytí, ale mají nízkou energetickou hodnotu, jako zelenina, proteiny, ořechy i semínka a hodně pijte čistou vodu bez bublin. Pozor na dostatek spánku, jinak vám ghrelin zadělá na další ukládání tuku.

Kortizol

Při stresu kortizol zajistí prudký vzestup energie, která je třeba pro adekvátní reakci. Jakmile ale nebezpečí pomine, zjistíte, že máte hlad, protože musíte doplnit to, co jste spálili. V dnešní době se stresujeme téměř neustále, málokdy je to ale dnes spojené s výdejem energie. Ale to kortizol neřeší, jede podle dřívější naprogramované biologické funkce a nadledvinky jedou, podle scénáře. Nejvíce pak nabíráme kolem pasu. Omezte jeho hlavní potravu, tedy kofein. A pak se smějte, smích může snížit hladinu kortizolu až o 39 %.

Leptin

Najdeme jej v tukové tkáni a tukových buňkách. Od přírody reguluje chuť k jídlu a říká, kdy máme dost. Když se ale tukové buňky, ve kterých žije, začnou zmenšovat, tedy, když hubnete, začne mizet. Tělo nedostane ve správný okamžik signál, že můžete přestat jíst a vy jíte dál a jojo efekt je tu. Zkomplikovat správnou funkci leptinu můžete, pokud se přejídáte a máte nadváhu. Tukové buňky si myslí, že máte leptinu málo a zvýší jeho produkci. Následuje necitlivost mozkových buněk vůči leptinu a pocit sytosti se nedostaví. Je to stav leptinové rezistence. Vyhněte se dietám, které ručí za rychlý úbytek hmotnosti a mají jistý jojo efekt. Zaměřte se na snížení přijaté a zvýšení vydané energie a doplňte zinek. Jeho nedostatek se spojuje s poklesem hladiny leptinu. Zařaďte fazole, hovězí maso, dýňová semínka a kešu oříšky. Jezte pomalu, alespoň 20 minut a dejte leptinu čas, aby odvedl svoji práci správně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient