O štěstí musíte bojovat

Ano, je to tak. Už sice slyším vaše námitky plné pozitivního myšlení, jako třeba: Když to vnímáte jako boj, tak to tak budete mít. Přesto si za svým tvrzením stojím. Radost bohužel neroste na stromě. Život plný naplnění získáváme skrze volbu a překonávání překážek. Ty většinou pramení více z našich pocitů, než ze situace samotné. Emoce jsou prostě prevít.

Možná vás neskutečně štve hlučný soused, dělá vám peklo ze života váš šéf, trpíte úzkostí, nebo jste se narodili s jednou nohou kratší. Řešení tkví v přijmutí situace a následně v aktivním přístupu k situaci a ke všem negativním zkušenostem. Pokud se jim začneme vyhýbat a budeme doufat, že někdo přijde a něco udělá, nic se nestane a štěstí nepřijde. Právě tady začíná onen boj a zbraně jsou různé.

Mnoho z nás sní o vlastním prosperujícím podniku, který se v podstatě řídí sám, a my se válíme někde na Kanárských ostrovech na pláži. Úspěšným podnikatelem se ale nikdo z nás nestane jen tak při ležení na kanapi a remcáním na sociální síti. Je třeba najít způsob, jak začít pozitivně vnímat risk, nejistotu, chyby, hodiny věnované slepé cestě a hledání té další, která vede vzhůru vstříc vydělaným penězům na ty Kanáry.  A tady je to opět boj. Můžete bojovat s úsměvem a používat zbraně měkčí než je život sám. Ale denně musíte pracovat spoustu hodin, než se nahoru dostanete. A to už se nám nechce. Jsme fixovaní na iluzi výsledku, nikoliv na obtížnost cesty. A výsledek může být jiný, než naše očekávání.

Mnoho z nás chce mít super postavu, vlastnit tvary modelky nebo mít vyrýsované svaly. Pokud vám tyto tvary nadělila sama příroda, postupem času o ně přijdete, pokud nebudete bojovat. Metabolismus se zpomalí, tuk přibude, svalů ubude a tvary budou ty tam. Nebudete vypadat dobře, pokud nezažijete bolest při mnoha hodinách strávených v posilovně. Nebudete tak vypadat dokud nezačnete mít rádi vážení porcí a počítání kalorií před tím, než 5x denně něco sníte. Musíte se naučit milovat plánování malých porcí v krabičkách, nakupování potravin a připravování jídla. Musíte to přijmout. Zařadit to spolu s cvičením mezi běžné součásti života a přijmout fakt, že prohřešky se vám vždy podepíší na těle.

Mnoho z nás hledá dokonalého partnera. Sami na sobě nevidíme spoustu chyb, ale na protějšku nám vadí totálně všechno. Většinou je to tak, že to, co na začátku tolik obdivujete, postupem času začínáte nenávidět. Získat partnera ale vyžaduje boj. Musíte jej okouzlit a získat, nenechat se odradit odmítnutím a počítat i s tím, že si 10x po sobě vysníte objekt své touhy a ono to 10x po sobě nevyjde. A vy musíte bojovat dál a nevzdávat to. A i když najdete své druhé Já, svou drahou polovinu, která vám tak dlouho chyběla, čekají vás dny a roky plné emocionální turbulence, které nebudou vždy růžové, a vytrvat, bude zatraceně těžké. Získat protějšek a vyhrát svádění nemůžete, pokud na tu hru nepřistoupíte.

O štěstí se musí bojovat, i když k tomu nepotřebujete zrovna zbraně hromadného ničení. Věci sice musíte přijmout tak, jak přicházejí, ale bez boje k cíli dojít nelze. Nikdo se nestane šampionem bez každodenního tréninku, nikdo není úspěšným podnikatelem, aniž by na tom pracoval a nikdo nemá 50 let spokojeného manželství, aniž by se denně nesnažil, neodpouštěl tisíce slabostí i prohřešků a neoceňoval tisíce zdánlivých maličkostí. Kdyby se štěstí dalo vypěstovat ve zkumavce bez boje, nikdy bychom jej nedokázali ocenit.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient