Úskalí touhy

Když po něčem toužíte, ještě to neznamená, že to chcete. Touha je často opředená utkvělými a vysněnými představami. Skutečnost je pak zcela jiná. Touha může být velmi zákeřná emoce s fatálním důsledkem. Touha po pozitivním zážitku, psychickém, fyzickém i materiálním, může být sama o sobě i zcela negativním zážitkem. A pokud onen negativní zážitek a cennou zkušenost přijmete, jde vlastně o pozitivní zážitek a zkušenost. Záleží na úhlu pohledu a na tom, zda to umíte přijmout.

Když toužíme, trýzníme se a trápíme, že něco nemáme a náš život se proměňuje ve štvanici. Pokud umíte toužit, netrápit se a těšit se z procesu touhy, máte asi vyhráno. Přesto ve chvíli, kdy je předmětu touhy dosaženo, přichází velmi často obrovská chvíle zklamání a pocit prázdnoty. Zejména pokud jde o materiální hodnoty. Zážitky a prožitky jsou na tom mnohem lépe. Je třeba se smířit s tím, že život velmi často nejde tak, jak vlastně zrovna chceme. Hatí se nám plány a ve vteřině se nám naše dlouhodobé sny a vize kácí dolů jako domeček postavený z karet.

Je bezpodmínečně nutné počítat s tím, že svoje touhy, sny a plány prostě musíme umět také ve vteřině přehodnotit, upravovat, modelovat a měnit. K cíli vede mnoho cest a toho zcela konečného cíle nakonec dosáhneme všichni. Vlastní smrt nikdo nepropásne a je jen na nás, jestli to, co je před ní, bude plné touhy zoufalé nebo motivační a naplněné štěstím. Touhy, kterou bereme s úsměvem a s lehkostí, a umíme se také nehroutit z toho, že mnohdy zůstane nenaplněna.

Touha je i o zodpovědnosti. O tom umět si vybrat a vědět, že když něco získám, zároveň i něco ztrácím. Nikdy není nic zadarmo a všechno něco stojí. Možná jste si naplánovali perfektní život. Máte konečně super práci, perfektní dům, nejnovější auto a sbalili jste si kufr na svou novou jachtu. A zrovna v té chvíli přijde něco, co se vám do vašich plánů nehodí. Možná budete stát před důležitým rozhodnutím, zda se postaráte o děti svého bratra, protože měl autonehodu, nebo o svého otce, protože už to sám nezvládá.

Čeká vás moment rozhodnutí, za které si ponesete odpovědnost. Děti můžete dát do dětského domova a rodiče svěřit pečovatelské službě. Vy se budete muset rozhodnout, co uděláte. A ať už se rozhodnete jakkoliv, vždy nastane důsledek vašeho rozhodnutí, za které budete zodpovědní. A vždy budete nějakým způsobem strádat. Buď vás budou žrát výčitky, že své blízké nemáte u sebe, nebo si budete vyčítat, že jste si zkomplikovali život a na tu jachtu neodjeli. Ani jedna volba není špatná ani dobrá. Touha tam zůstane vždy, stejně jako nesené následky za vaše rozhodnutí. Život, to je jedna velká neznámá a včetně touhy je třeba jej přijímat tak, jak přichází.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient