7 důvodů, proč studium střední školy v zahraničí zlepší život i vašemu dítěti

Stále více teenagerů se vydává „na zkušenou“ do ciziny. Vyrážejí objevovat svět a hlavně sebe sama, protože studium v zahraničí přináší mnohem víc než jen prohloubení jazykových dovedností. Tato cesta za vzděláním a poznáním rozvíjí v mnoha oblastech. V jakých a jak? To jsme shrnuli do sedmi bodů.

Zdokonalení v cizím jazyce

Žádná výuka nenahradí pobyt v zahraničí, kde dennodenně slýcháte jen cizí řeč a musíte ji aktivně používat. Vaše ratolest se tak na jiný jazyk přirozeně „naladí“ a perfektně si ho zažije.

Rozmluví se a během několika měsíců zaznamená pokrok, který při běžném studiu v ČR přichází až za nejméně dvojnásobně dlouhou dobu. A co více, pochytí i správnou dikci a intonaci. Po návratu tak bude mít našlápnuto ke zvládnutí nejrůznějších mezinárodních zkoušek.

Rozvoj samostatnosti

Asi nemusíme připomínat, že život v úplně odlišném prostředí, bez rodiny a všeho doposud známého vede k větší samostatnosti. Dítě se naučí spoléhat jen samo na sebe, protože si to situace vyžádá. Sice bude mít „k ruce“ nějakého místního koordinátora, ale první krok bude vždy na něm: zeptat se, zavolat, zjistit…
S tímto bodem dále souvisí například také nakládání s financemi nebo sebeorganizace. A všechny tyto zkušenosti vedou v neposlední řadě k vyššímu sebevědomí. Váš potomek se zkrátka ve světě výborně „otrká“.

Nové znalosti a dovednosti

Vzdělávací systém v cizině se od toho českého mnohdy dost liší. Školy mají jinak koncipovanou výuku i nabídku předmětů. Témata zkoumají hlouběji či kreativněji. Často namísto „biflování“ upřednostňují schopnost vidět souvislosti, kritické uvažování či podporu osobnostního potenciálu.
Například v USA vyučují i dovednosti typu prezentace před publikem nebo obhajoba vlastního názoru. Mezinárodní student tak načerpá hromadu znalostí, ke kterým by se doma nedostal.

Snazší cesta na mezinárodní univerzity

Když se váš potomek bude snažit, promění svůj studijní pobyt ve „vstupenku“ na některou z prestižních univerzit se zvučným jménem ve světě. Snad ani nemusíme připomínat, jak tohle ovlivní jeho další kariéru.

Zážitky k nezaplacení

Odpolední relax na pláži, fandění školnímu týmu, každodenní jízda „legendárním“ žlutým autobusem, výlety na místa známá z filmů a seriálů, poznávání tamějších tradic – to je jen stručný výčet toho, co může vaše dítě v zahraničí zažívat. Ať už se ale setká s čímkoli, nikdy na to nezapomene.

Seznámení s jinými kulturami

Školy zařazené do studijních programů přijímají studenty z celé řady zemí. Vaše dítě tak potká hromadu vrstevníků ze zcela odlišných kultur. A to mu úžasně rozšíří obzory.

Pozná, jak „funguje“ svět, o kterém by se jinak dozvědělo třeba jen zprostředkovaně z článků či jiných podobných materiálů. Získá ucelenější náhled na společnost a lépe ocení domov a vše, co mu teď připadá tak obyčejné a samozřejmé.

Přátelé z různých koutů světa

V zahraničí čekají i nová přátelství. A mnohá z nich se během pobytu upevní natolik, že ustojí i odloučení, až se vaše ratolest vrátí zpátky domů. Jak zjišťujeme z příběhů studentů, tato kamarádství pak vytvářejí jedinečnou šanci pro cestování do zajímavých krajin – tedy na návštěvu k přátelům. Jednou může být cílem New York, jindy zase Londýn a pak třeba Hongkong. Když máte všude „své lidi“, je plánování takových velkých výletů o poznání jednodušší a příjemnější.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient