Co je to blade server a jaké jsou jeho (ne)výhody?

svobodnyblog.cz_czech-server_cz_nahledovy

Setkali jste se s lákavou nabídkou na tzv. blade servery, ale netušíte, zda je dané řešení ideální pro vaše účely? Pak jste tady správně. Prozradíme vám, co to blade server je, jaké jsou jeho výhody, nevýhody a pro koho je dobrou volbou.

Říká se mu žiletka

Blade server neboli žiletka je označení pro server s velmi kompaktními rozměry. Charakteristickým znakem je „cable-less“ řešení, tedy vnitřní design bez kabelu, který by mohl v budoucnu způsobit problémy a navíc bránit v proudění vzduchu. I/O konektivita tohoto typu serveru je řešena prostřednictvím multi konektoru do blade chassis.

Blade chassis lze přirovnat k RACKU v RACKu. Využívá ho více serverů současně a umožňuje jim vzájemné sdílení zdroje napájení a ventilátorů.

svobodnyblog.cz_czech-server_cz_01

Výhody blade serverů

Velkou výhodou blade serverů je snadná implementace. Po počátečním nastavení je přidání dalšího serveru otázkou několika minut.

Další pozitivní vlastností je intuitivní správa. Infrastruktura je přehledná a management na úrovni chassis je zkrátka velmi jednoduchý.

Podstatnou výhodou jsou samozřejmě kompaktní rozměry serveru. Pomocí konsolidace zdrojů napájení, ventilátorů a switchů lze dosáhnout je možné minimalizovat nároky na prostor.

Ruku v ruce s výše uvedenými vlastnostmi jde také energetická nenáročnost. Blade servery jsou známé minimální spotřebou.

A konečně skvělá flexibilita. Přesunutí blade serveru do jiného chassis trvá několik minut. Zajímavá je možnost vytvoření hot-spare blade pro případ výpadku některého ze serverů.

svobodnyblog.cz_czech-server_cz_02Mají blade servery slabá místa?

Za nevýhody oproti standardnímu řešení lze považovat nutnost dimenzování na maximální osazení. Dále pak neefektivita v případě nevyužitých portů na switchi. To však můžete vyřešit pomocí tzv. pass-trhu modulů.

Slabou stránkou blade serveru je i nedostatek místa na disky. S ohledem na koncept je jasné, že se u tohoto typu serveru počítá s tím, že bude pracovat s diskovým polem.

Zároveň mějte na paměti, že jde o uzavřené prostředí a není možné kombinovat blade servery jednotlivých značek.

Pokud jste došli k závěru, že jsou blade servery pro vaše účely jako stvořené, poohlédněte se po nich třeba na www.czech-server.cz. Prodejce nabízí špičkové repasované servery za skvělé ceny a v nabídce samozřejmě nechybí ani blade servery.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient