Drastické diety jako původci neplodnosti a rakoviny

Při hubnutí jde úplně vždy o celkovou úpravu životního stylu, nikoliv o přísné diety. Jinak čekejte jo-jo efekt a závažné zdravotní potíže. Hubnutí není jednoduché. Drastické diety negativně ovlivňují menstruační cyklus i správnou funkci vaječníků, což často vede i k neplodnosti. Minimum živin a hladovění se projeví i rychlým a nežádoucím odbouráváním svalové hmoty. Naše tělo se přizpůsobí nadměrně nízkým příjmům při dietách a následně nereaguje na další pokusy o hubnutí.

Drastické diety a zdravotní potíže

Po skončení hladovky vás čeká i zvýšená tvorba hormonu estrogen v tukové tkáni způsobující zdravotní problémy. Tento hyperestrinní stav nadměrně stimuluje děložní sliznici a její růst. To může vést i ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny děložní sliznice. Nadbytek estrogenů může negativně ovlivňovat i dozrávání vajíček. Narušená glukózová tolerance a správná funkce vaječníků zvyšuje hladinu mužských pohlavních hormonů, androgenů, a způsobuje syndrom polycystických vaječníků. Pro správnou funkci ženského těla je třeba vyvážený poměr svalové a tukové hmoty, jinak dojde k ohrožení zdravotního stavu a schopnosti reprodukce. Poruchy menstruačního cyklu, které jsou při hubnutí dočasné mohou mít trvalé následky. Ženám nedozrávají vajíčka, neprobíhají cyklické změny na vaječnících a děložní sliznici, a stávají se často neplodnými.

Diety, nevyrovnanost a změny nálad

Pokud nejde o řízené hubnutí s dostatkem živin, i při krátkodobém hladovění dochází k nevyváženému příjmu vitaminů, minerálů, bílkovin, vlákniny, zdravých tuků i sacharidů. Nedostatek sacharidů může omezit tvorbu serotoninu v těle. To má za následek únavu a náhlé změně nálad. Nedostavuje se pocit sytosti a to snižuje efekt při hubnutí. Dieta je často ukončena předčasně a špatně hledáme motivaci k dlouhodobé úpravě jídelníčku. Nedostatečný přísun sacharidů oslabuje imunitní systém. Přebytek cukrů může sice podporovat v těle záněty a překyselení, ale naprosté vyloučení sacharidů je nežádoucí. Vždy jde o jejich kvalitu, glykemický index a omezené množství.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient