Je důležité, aby se důležité věci staly opravdu důležitými

Ona počáteční věta: „Je důležité, aby se důležité věci staly opravdu důležitými“, se může zdát jako hluboká pravda i totální blbost. Je ale nesporný fakt, že věci mají jen takový význam, jaký jim přisoudíme my sami. A s úsměvem, jde všechno lépe.

Zaměřeno na uspokojení potřeb

Rozkoš a vášeň v mnoha podobách je taková trošku falešná modla. Jde často o povrchní formu uspokojení, která je vysoce prchavá. Cítíme se po ní často více nejistí, nevyrovnaní a deprivovaní, což ostatně prokazují i výzkumy. Je jednoduché ji získat i ztratit. Pak záleží na její podobě. Každý se utápí v různých jejích formách. Někdy je mnohem silnější prožitek vychutnání si západu slunce na vlastní zahradě, než prchavé nic, bořící nám životy.

Zaměřeno na materiální úspěch

Měříme se podle hodnoty smartphonů, automobilů, domů a výší konta. Je to povrchní, ale konzumní společnost nás k tomu tlačí ze všech stran. Ve všech těch stresech, přesčasech a víkendech v práci si naše předražené hračky ani neužijeme a honíme se často zbytečně. Přeceňování materiálních hodnot vede k jejich upřednostňování před skutečnými hodnotami. Jde o pokoru, upřímnost, soucit, toleranci, ale i hodnoty zdraví naše a celé rodiny, či uspokojení základních potřeb, kdy máme co jíst a kde hlavu složit. To každý opravdu nemá. Někdy je lepší vyměnit oběd v drahé restauraci za topinky s česnekem a pobyt na Kanárských ostrovech za stanování v horách.

Zaměřeno na pozitivitu myšlení

Můžete vzít ztrátu zaměstnání, jako novou příležitost, stejně jako ztrátu životního partnera. Pokud patříte k těm, co se umí smát na pohřbu vašeho protějšku, kterého jste hluboce milovali, buď jste silná osobnost, nebo už vám definitivně hráblo. Být za každou cenu pozitivní je občas hodně vysilující. Pokud popíráme dlouhodobě negativní emoce, často pak propadneme hluboké depresi. Mnohem upřímnější je přiznat si, že náš život občas nestojí za nic. Je třeba jen tu bolest umět zpracovat. Hněv je přirozený. Jen při něm nedejte pěstí sousedovi, ale zajděte si na hodinu kickboxu.

Zaměřeno na popírání

Nepopírejme, ale přijímejme. Popírání problémů vede k bezvýznamnému přežívání. Pokud se naučíme přiznat si, že je něco špatně, pak s tím můžeme něco dělat. Někdy nelze situaci vyřešit, někdy ji můžeme jen přijmout a naučit se s ní pracovat. Pak si můžeme vytvářet vlastní pocity štěstí. A nejdůležitější není odpustit jiným, ale odpustit sami sobě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient