Hodnoty a priority

Možná si každý z nás někdy posteskl, jaké by to bylo, létat soukromým tryskáčem, mít vilu na Bahamách a nemuset pracovat. Je to ale k životu podstatné a důležité? Hodnoty jsou o jejich upřednostňování. Jde o naše priority. Hodnoty, které my sami upřednostňujeme nad ty ostatní, ovlivňují naše pocity. Není důležité, jaká nastala situace, ale jak my ji vnímáme.

Schopnost upřednostňování hodnot

Pokud se naučíme upřednostňovat ty “lepší” hodnoty, začneme rozpoznávat věci, které stojí za řešení, za naši pozornost, za přijmutí. Začneme vnímat věci důležité. Volba podstatnějších věcí, o které stojí za to se zajímat, vede k tomu, že řešíme lepší problémy a výzvy. Ty pak zlepší náš život a budeme řešit i mnohem lepší problémy. Tím bude celkově příjemnější a snesitelnější i náš život. Sebezlepšování se je upřednostňování lepších a kvalitnějších hodnot. Kam soustředíte pozornost, tam to roste.

Konfrontace

Konfrontace hlubších problémů je zcela nezbytná. Vyhýbat se jim nelze. Ony totiž pak vyplavou na povrch v té nejnevhodnější chvíli. Radikální forma odpovědnosti je klíčová. Je třeba převzít odpovědnost za vše, co se nám v životě objeví, a to bez ohledu na to, čí je to vlastně chyba. Čerpání energie na hledání viníka je totálně na nic. Nikomu to nepomůže, už se to stalo. Je třeba situaci přijmout a hledat cestu, jak z toho ven.

Nejistota

Pěstování svých vlastních neustálých pochybností je na nic. Někdy je lepší prostě nepřemýšlet a nevytvářet si zbytečné domněnky. Ty vedou k deziluzím a špatným náladám. Neposuzujme situace, věci, lidi a prožitky. Nepitvejme se do nekonečna ve smutku, bolestech a prohrách. Uznejte fakt, že se můžete mýlit, a že vaše přesvědčení mohou být chybná, ale naopak současně i věřte svým přesvědčením. Dejte na svoje vnitřní pocity a intuici. Nepodléhejte emocím, ale reálnému úsudku.

Rozhodnutí

Musíte se rozhodnout. Neexistuje dobrá a špatná rozhodnutí. Je to jen rozhodnutí. A je mnohem lepší si ten svůj život podělat podle sebe, než podle toho, jak chtějí ti druzí. Pokud vezmete práci za více peněz, smíříte se s tím, že máte méně času. Pokud vezmete méně placenou práci, smíříte se s tím, že budete mít sice méně, peněz, ale vychutnáte si konečně odpoledne na slunci s půjčenou knihou z knihovny, která vás vyjde levněji, než si ji koupit. Vždy je to jen rozhodnutí a nese v sobě kus zisku a kus ztráty. Vše v životě je v rovnováze.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *