Hubněte s rozumem a bez jojo efektu

Nadváha je problém, který ovlivňuje naši psychiku, ale i na naše fyzické zdraví. Stejně jako kila na víc, nám škodí i často opakované jojo efekty. Tipů jak v rekordním čase zhubnout, je spousta. Jakákoli forma diety, pokud není provedena správně, může být nezdravá a nese s sebou zdravotní rizika. Pokud se po jejím ukončení jako většina vrátíte k původnímu životnímu stylu, dochází k jojo efektu. Přibereme často ještě víc. Neustálé střídání hmotnosti je pro tělo velký stres. Mnohem důležitější a bezpečnější je hubnout pomalu, s ohledem na náš aktuální zdravotní stav a zašít měnit dosavadní způsob stravování a zařadit pravidelný pohyb. Rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze působí velmi zhoubně na oběhovou soustavu a zvyšuje současně i riziko infarktu.

Hubněte pomalu

Rychlá dieta často zapříčiní nerovnováhu látek v našem těle a nastane oxidační stres, který probíhá v těle všech a účastní se na stárnutí organismu i vzniku závažných chorob. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při chemických reakcích z něj mohou vzniknout toxické kyslíkaté sloučeniny neboli kyslíkové radikály. Ty se uvolňují v těle když se stresujeme, přetěžujeme, jsme vyčerpaní, jsme ve znečištěném prostředí a konzumujeme potraviny obsahující konzervanty. Naše tělo se to snaží neutralizovat pomocí antioxidantů. Trvá-li to dlouho, objeví se únava, deprese, chronické nemoci, záněty, kardiovaskulární potíže, autoimunitní diagnózy, ateroskleróza, infarkt myokardu, srdeční selhání či Parkinsonova nemoc.

Předejděte potížím

Pokud si nejste jistí, konzultujte plánovanou změnu stravovacích návyků a životního stylu s lékařem, dietologem či výživovým poradcem, který vám pomůže dosáhnout trvalé změny. Pozvěte si na pomoc i trenéra do posilovny na správnost pohybu. Důležité je dělat věci postupně, začít od změny stravovacích návyků, zapojení pravidelného pohybu, přes změnu celkového životního stylu, až k sobě samému, aniž byste se ochudilo o požitek z jídla a radosti ze života. S knedlíky každý den a bez po hybu to ale opravdu nepůjde.

Nevažte ale měřte

Svaly jsou těžší jak tuk. Proto je důležité sledovat nejen úbytek váhy, ale zejména tuku, spolu s nárůstem svalové hmoty. Měřte obvod pasu, boků a všech končetin. Sledujte glykemické hodnoty, hladinu cholesterolu i výši krevního tlaku. Pokud trpíte nadváhou či obezitou, vysokou hmotností zvyšujete i námahu vašeho srdce. Změna potřebuje svůj čas. Povzbuzujte se, myslete pozitivně, motivujte se a odměňujte se. Jděte třeba do kina, ale bez popcornu a coly. Nuďte trpěliví. Stejně tak, jako trvalo onu hmotnost nějakou dobu nabrat, bude i její shazování chtít svůj čas. Trvalo-li to léta, nemůžete to chtít během 14 dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *