Pít či nepít

To, zda alkohol pomáhá či škodí, je stále často diskutované téma. Podívejte se, jaký vliv má na naše zdraví. Není pochyb o tom že právě alkohol je jednou z nejrozšířenějších návykových látek. Na každého z nás působí zcela rozdílně. Pokud jej zkombinujete s některými i volně prodejnými léky, dokáže pěkně škodit. Po požití alkoholu se dostavují pocity vzrušení, padají zábrany a jde o super anestetikum. Dodává nám sebevědomí a jistotu, mnohdy až moc, jindy nás ovládne na tolik, že nevíme, co děláme, nebo nejsme schopní akce.

Působení alkoholu a lidský mozek

Dlouhodobé studie dokazují, že při pravidelné konzumaci alkoholu zcela jasně dochází k zániku nervových buněk, tedy neuronů, které nemají schopnost regenerace. Ani při dlouhodobé abstinenci nedojde k jejich obnově. Naopak při dlouhodobé a pravidelné konzumaci alkoholu dochází k zániku až 20 % neuronů. Nadměrná konzumace alkoholu vede k zatěžování jater až k jaterní cirhóze. U žen se vyskytuje častější rakovina prsu. Velmi časté jsou srdeční choroby, záněty slinivky břišní, špatná srážlivost krve, trávicí poruchy a nevolnosti. Hranice mezi bezpečnou a rizikovou konzumací alkoholu, je opravdu velmi tenká.

Klady a zápory alkoholu

Alkohol má i své kladné stránky. Používá se k léčení různých střevních infekcí a jako anestetikum. Dlouhodobé studie poukazují na příznivé účinky konzumace červeného vína snižujícího pravděpodobnost srdečního infarktu až o 40 %. Jde ale o střídmost pití pouze v malých dávkách. Pokud jde o rychlost vyloučení alkoholu z těla u žen a mužů, asi vás to překvapí.

Jak dlouho trvám, než vyloučíme alkohol z těla

Muž vyloučí 1 pivo 10 °C asi za 2 hodiny a 1 pivo 12 °C až za 3 hodiny. U ženy jsou to u 1 piva 10 °C 4 hodiny a u 1 piva 12 °C dokonce až 5 hodin. Pokud si dá muž sedmičku vína, vyloučí ji až za 9 hodin a půl litru tvrdého alkoholu až 23 hodin. U žen je to v obou případech až dvojnásobek času. Muži by měli denně vypít maximálně 2 až 4 dcl vína, tvrdého alkoholu mnohem méně, ženy maximálně 1 až 2 dcl vína, malé pivo nebo jednu malou sklenku tvrdého alkoholu.

4 thoughts on “Pít či nepít

  1. No nevím, co je překvapivého na tom, že žena vydrží míň, jak chlap,aspoň teda v pití…

  2. to PravyMuz: dělala jsem v baru na Stodolní a teda nevim, to co tam ty “slečinky” občas předváděly…hlavně kombo energeťák a panák…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *