Umění výběru

Umět si vybrat je v životě velmi důležité. Žijeme v zemi, která nám to umožňuje. V mnoha zemích na výběr nemají. Buď si koupíte nový počítač, nebo pojedete na dovolenou. Dáte si zákusek, nebo půjdete za ty samé peníze do posilovny. Koupíte si boty nebo kurs sebeovládání. Můžete si vybrat.

Možnost si zvolit

Pokud havaruje vaše letadlo a vy to čirou náhodou přežijete, čeká vás boj o přežití. Možná budete muset urazit 42 km v šílených botách, než naleznete civilizaci. Budete plní obav, strachu, bolesti a šrámů. Pokud si ale pořídíte prvotřídní běžeckou výbavu a začnete trénovat na stejně dlouhý maraton, i když bude bolest při tréninku a pak i v samotném závodu možná srovnatelná, výsledek bude jiný. Ty kilometry vás budou těšit, protože jste si je sami mohli svobodně zvolit.

Umění zvolit

V momentě jakékoliv volby se stáváte odpovědnými za následky své volby. Pokud si uvědomíte, že volbou vždy 50 % získáváte a 50 % ztrácíte, jste v pohodě. Za chleba dáte peníze, za trénink na maratón dáte čas, který jiní stráví na večírcích, za dovolenou dáte to, co jiní spoří na vlastní bydlení. Volíte si zážitek i odpovědnost s jeho důsledky.

Odpovědnost

Jsme odpovědní za vše, co se děje v našich životech, bez ohledu na příčiny dění a jejich okolnosti. Stoprocentně jsme odpovědni za prožitky, které si z dané situace odnášíme. Jde o pocity, emoce, náš přístup k situaci. Vždy totiž hrajeme aktivní roli v tom, co se právě v našem životě odehrává a děje se kolem nás. To, jak vnímáme, prožíváme a interpretujeme význam každé prožité chvíle, i to, jak na ni reagujeme, souvisí s odpovědností našeho výběru.

Odpovědnost při výběru

Vždy si vybíráme hodnoty, podle kterých žijeme, měřítka, podle kterých se soudíme, filtr, podle kterého posuzujeme dění kolem nás. Když se 1 000 lidí bude dívat na jednu událost a pak je dáte do samostatných místností a oni budou mít popsat to, co viděli, bude to 1 000x jiný příběh. Budou v něm emoce. Promítne se do něj vše, co daný člověk do té chvíle zažil, jeho zkušenosti, představy, domněnky, pocity i vyvozené závěry. Volíme si do života lidi, hodnoty, věci i činnosti a emoce, které jsou pro nás důležité.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient