Zaměřeno na hodnoty

Jak to máte s vašimi hodnotami? Jsou krátkodobé či dlouhodobé? Jsou trvalé nebo prchavé? A jak moc vás dělají šťastnými?

Moc informací může i uškodit

Pokud se zaměříme na dobré hodnoty v životě, jsou to ty propojené s realitou, konstruktivní, kontrolovatelné a vyplývající z přítomného okamžiku. Špatné hodnoty jsou pak pověrčivé, opředené mýty, nekontrolovatelné a destruktivní. Jak je ale od sebe v dnešní spleti milionů protichůdných informací poznat, to vám neřekne nikdo. Rozlišení je jen a jen na vás.

Cesta ke štěstí

Pokud uběhnete maratón, z dlouhodobého hlediska vás to učiní mnohem šťastnějšími, než když budete každý den sedět v cukrárně a tloustnout po sladkých zákuscích. Z úspěchů našeho dítěte, kterému jsme věnovali hodiny svého času, máme mnohem větší dlouhodobější dobrý pocit, než z dlouhých hodin promrhaných počítačovými hrami.

Může nás naplňovat štěstím založení podnikání s partou lidí stejně zapálených jako my. I když stále zápasíme o výdělek a přežití, můžeme být mnohem šťastnější, než při plavbě na jachtě a při životě v luxusní vile na pláži u moře, kdy nás sžírá stereotyp a nuda.

Zaměřeno na bolest

Mnoho aktivit, které nám přinášejí stres, náročnost, nekomfort, omezení a nepříjemné potíže, nám stejně tak přinášejí ty nejkrásnější pocity štěstí, zadostiučinění a vítězství nás samotných nad sebou. Právě ty činnosti, vyžadující bolest, úsilí, hněv, napětí, stres, pocit zmaru a překonávání, nám nakonec často dávají možnost s dojetím o nich dojatě vyprávět na sklonku života svým blízkým a mladším generacím.

Právě ty momenty, které zahrnují pocity nepříjemné, neznámé, pochybující, neúspěšné i negativní a bolestivé, mohou být pouhým vedlejším produktem těch nejdůležitějších a nejkrásnějších životních hodnot. Stávají se pak těmi nejlepšími momenty v životě. Je velmi důležité, zda je jako negativní vnímáme, protože to tak opravdu cítíme, nebo proto, že to tak společnost dělá. Je třeba si stanovit vlastí hodnoty a nepodléhat. Snažit se zůstat za každou cenu v pohodě a ve skrze pozitivními, s potlačováním negativ, nemusí být vždy ta správná cesta. Těžkosti patří k životu stejně jako radosti. A i negativa lze vnímat pozitivně. Opět záleží na úhlu pohledu. Záleží na vás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient