Jak číst etikety aneb zaměřeno na cukry a sacharidy

Údaje na etiketách jsou často pro laika nesrozumitelné. Občas se ztrácíme v údajích o sacharidech a cukrech. Je třeba rozklíčovat, které si lze dovolit a které jsou naopak pro tělo škodlivé. Mnoho z nás mylně považuje sacharidy a cukry stále za jedno a to samé. Ale tak to bohužel není. Je mezi nimi značný rozdíl.

Sacharidy

Sacharidy společně s tuky řadíme mezi hlavní živiny. Sacharidy dodávají tělu potřebné látky k tomu, abychom mohli přirozeně fungovat. Sacharidy se vyskytují v celé řadě výrobků, kde je možná nečekáte. V těstovinách, cereáliích, mouce, mléčných výrobcích a v dalších mnoha produktech. Pod slovem sacharidy rozumíme 3 skupiny živin: Cukry, škroby a vlákninu. A právě tyto 3 složky jsou pak na výrobku označeny pod společným názvem sacharidy. Vyšší příjem sacharidů než 80 % z celkového příjmu energie pak jednoznačně vede k obezitě.

Cukry

Jako cukry označujeme jednoduché sacharidy, kam řadíme zejména fruktózu, glukózu a sacharózu. Cukry jsou okamžitý zdroj energie, a jsou vhodné třeba po náročném fyzickém výkonu, kdy je nutné doplnit ztracenou energii a zabránit tak únavě.

Čtěte etikety

Pokud je na etiketě uveden obsah sacharidů, jde o součet všech sacharidů, jednoduchých i složitých. Pokud je na výrobku vyznačeno, že 100 g obsahuje 50 g sacharidů a z toho 10 g cukru, údaj označuje, že v 50 g jsou zahrnuty veškeré sacharidy, které výrobek obsahuje. Tedy cukr, škrob, vláknina a pod. Zatímco 10 g cukru označuje jen jednoduché sacharidy v podobě glukózy, fruktózy a sacharózy.

Prospěšné a škodlivé cukry

Mezi zdraví prospěšné cukry řadíme zejména ty obsažené v zelenině, ovoci, luštěninách, ořeších, semíncích, celozrnných potravinách a dalších. Nevhodné cukry jsou obsaženy ve slazených nápojích, ovocných džusech, bílém pečivu, sušenkách, sladkostech, zmrzlině, čokoládách, chipsech a podobně. Sacharidy jsou v přírodní podobě pro tělo velmi prospěšné, zatímco sacharidy vyskytující se v průmyslově zpracovaných potravinách nám dost škodí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient