Děti a oblíbené sladkosti. Nedávejte sladkost za odměnu.

Pokud se jako rodiče aktivně zajímáte o stravovací návyky svých dětí, určitě přemýšlíte, jak jim vysvětlit, co jim prospívá a co jim naopak škodí. Zaměříme se na velkého strašáka kazivosti zubů, dětské obezity i hyperaktivity s názvem cukr, který se ukrývá v oblíbených sladkostech. Pamatujte si, že sladkosti nemají být nikdy odměna. Zkuste raději jet na výlet.

Sladkosti pro děti

Děti žadoní o čokoládu, lízátko, bonbony i dortíky. Když děti sladce žadoní o sladkost, jde o noční můru většiny rodičů. Rodiče své děti natolik milují, že jim ony sladkosti dopřejí každý den. Jaká je správná míra a dávka sladkostí a jak je nahradit něčím zdravějším a jak dětem naznačit, že sladkosti nejsou nijak dobré pro jejich zdraví?

Příklady táhnou

Děti jsou jako opičky. Je třeba začít u sebe a vyřadit ze svého jídelníčku všechna dětská lákadla, jako jsou sušenky, oplatky, zmrzliny, čokolády, bonbony či lízátka. Asi vám neprojde, když pro vaše děti budou platit jiné stravovací návyky než pro vás.

Mluvte s dětmi a vysvětlujte

Zkuste s dětmi mluvit jako s dospělými. Vysvětlete jim, proč není dobré jíst sladkosti a proč škodí. Objasněte jim, jaké potraviny pro ně představují vhodnou alternativu oblíbených pochoutek. Ukažte jim obrázky, tabulky a opravdu tomu věnujte čas. Děti nejsou hloupé a umí být velice vnímavé- Vysvětlete jim, že se jim zkazí zuby, mohou být obézní a potýkat se v pozdější době s různými nemocemi, jako je třeba cukrovka.

Čtěte etikety

Čtěte etikety a nikdy nevěřte chytlavým, podbízejícím a podvodným reklamám. Bude tam jistě napsáno, že daný výrobek obsahuje velkou spoustu vápníku, ale už vám často neudávají přehršel cukru, který obsahují. Čtěte i údaje uvedené malým písmem. Nutriční hodnoty najdete jen na obalu a budete se mnohdy divit.

Vylučte sladké nápoje

Problém nejčastěji spočívá i ve sladkých nápojích. Naučte své děti pít čistou a neslazenou vodu, čaje a v menším množství ředěné, čerstvé domácí šťávy. Zapomeňte zcela na přeslazené minerálky, které mnohdy obsahují až 15 kostek cukru na 1 litr, což je obrovské množství.

Vyměňte sladkosti za jiné

Sladkosti z jídelníčku dětí není třeba zcela vyřadit. Eliminujte je na minimum nebo je zcela nahraďte zdravou variantou. Zařaďte dětem do jídelníčku ořechy, semínky, hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, celozrnnými sušenkami, ovocnými saláty, sladkou zeleninou, sušeným ovocem, smoothie nápoji, které vždy doplňte částí zeleniny a podobně. Nezapomínejte, že i čerstvé a sušené ovoce obsahuje velké množství cukru.

Slaďte zdravě

Pokud chcete občas dopřát svým dětem nějakou sladkost, naučte se sladit zdravě. Nejprve bílý rafinovaný cukr zaměňte za přírodní sladidlo. Zvolit lze třtinový cukr, třtinovou panelu, kokosový cukr, datlový sirup, med, ale raději třeba rostlinu vanou Stévie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *