Kalorie a kilojouly, stále se vám to plete?

Pomůžeme vám se zorientovat. Vyznat se v mnoha odborných pojmech je opravdu pro laika dost těžké. Mnohdy je i těžší, když se nás některý z pojmů bezprostředně týká. Pokud se tedy zrovna snažíte zbavit přebytečných kilogramů a začínáte hubnout, současně se stále setkáváte s pojmy, jako jsou sacharidy, proteiny, tuky, vláknina a v neposlední řadě právě i kalorie a kilojouly.

Začněte číst etikety

Je třeba začít číst etikety a snažit se porozumět jejich významu. Ze začátku se to sice může zdát dost složité. Konkrétně se musíte naučit rozlišit kalorie a kilojouly, což ze začátku může někomu činit potíže. Pokud totiž dojde k jejich záměně, zaděláte si na pěkný malér. Místo ubývajících kilogramů se u vás totiž dostaví zcela opačný proces. Je třeba si v tom konečně udělat jasno.

Energetická neboli nutriční hodnota

Nutriční hodnota jakéhokoliv produktu či potraviny představuje jeho energetickou hodnotu a obsah jeho živin. Tato energetická hodnota je na produktu vždy udávána v joulech nebo v kaloriích. Tato energetická hodnota v překladu představuje množství tepla, které vznikne jejich spálením neboli rozkladem látek obsažených v dané potravině. Navíc obsahuje živiny zahrnující sacharidy, tuky a proteiny. Energie na výrobcích se udává v kilo kaloriích – Kcal a kilo joulech – KJ. A platí, že 1 Kcal představuje 4,185 KJ. Obráceně je to pak 1 KJ je 0,239 Kcal.

Nezaměňujte kalorie za kilojouly

Kalorie a kilojouly představují v podstatě to samé. Obě jednotky popisují určité množství energie. Kalorie jsou již zastaralou jednotkou, kterou postupem času nahrazují jouly. Potraviny dělíme na nízkokalorické a vysoce kalorické. Do potravin vysoce kalorických řadíme tučné a sladké pochutiny. Nízkokalorické je ovoce – zde ale pozor na obsah cukru, zelenina, celozrnné pečivo a podobně. Jde jen o to, zda se chcete řídit kaloriemi nebo kilojouly. Vždy si dávejte pozor, abyste vždy počítali to samé a nezaměňovali si to.

Energetický příjem a výdej

Pro efektivní hubnutí vždy musíte upravit poměr příjmu a výdeje, který se má rovnat, nebo ještě lépe, příjem snížit na úkor výdeje. Energetická hodnota má přibližně odpovídat energetickému výdeji, čili tomu, jaké množství během dne spálíme. Čeho se držet? Doporučený denní příjem pro mužem být kolem 10 000 KJ a pro ženy 8 000 KJ. Přibírání způsobuje právě vzniklý nepoměr mezi příjmem a výdejem. Pokud tloustnete, máme mnohem vyšší příjem, než je náš výdej.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient