Potvrzeno! Osvětlení ovlivňuje váš spánek i výkonnost

žárovka, světlo

Napadlo vás někdy, že i osvětlení místnosti může mít vliv na to, jak se cítíte, kolik toho stihnete nebo jestli se dnes dobře vyspíte? Mě také ne. Dokud jsem si o tomto tématu něco nepřečetl a nezačal se načtenými radami řídit. Rozdíl je skutečně znatelný.

V létě možná osvětlení nehraje takovou roli, ale zejména v zimních měsících se svítí skoro od rána do večera. V tomto období tedy pocítíte správný, či naopak špatný výběr osvětlení nejvíce. Běží vám teď hlavou, že právě přichází léto, a tak můžete starosti s osvětlením hodit za hlavu? Vždyť právě letní měsíce vám dávají čas, abyste se na zimu pořádně nachystali. Držte se rad, podle nichž jsem se řídil i já, a určitě nebudete nespokojení.

Nejhorší je blikající světlo

K tomu, jaké osvětlení je dobré, a které naopak ne, jsem se vlastně dostal tak, že jsem hledal tipy, co udělat pro zdravý zrak svých dětí. Došel jsem na článek http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-domacnosti/7-zasad-pro-ochranu-zraku-deti, kde bylo jako první uvedeno vyměnit staré blikající žárovky za nové LED modely. Ty blikající totiž způsobují únavu očí a bolesti hlavy. A to nejen u dětí. Z toho důvodu jsme vyměnili všechny staré žárovky a zářivky u nás doma. Než se ale vrhnete do tohoto kroku, čtěte dál. Protože při výběru byste měli dodržovat ještě minimálně jednu zásadu.

Vyberte správnou barvu světla

Je to právě barva světla, která má značný vliv na únavu, spánek i výkonnost. Jistě víte, že existují žárovky vydávající spíš bílé světlo a pak takové, jež svítí téměř žlutě. Prodávají se obě varianty, jelikož obě mají své využití. Bílé světlo se hodí během dne a do místností, kde chcete být produktivní – typicky třeba do pracovny. Naopak žluté žárovky můžete instalovat do obývacího pokoje, kde budete spíš odpočívat. Kdybyste si totiž před spaním v obývacím pokoji svítili jasně bílou žárovkou, je dost pravděpodobné, že pak nebudete moct usnout. Podle mých zkušeností na tom skutečně něco je. A jestli nevěříte, přečtěte si případovou studii z jedné české firmy http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-podnikani/future-of-light. Do té byly instalovány žárovky, u nichž je možné měnit teplotu světla během dne, a zaměstnanci rozdíl jasně pocítili. Stejně tak ho pocítíte i vy. Nenechte své oči trpět, zařiďte si dobrý spánek a zbavte se bolestí hlavy pomocí správně vybraného osvětlení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient