Život poté

Pokud patříte k těm, co období plné rytí držkou v zemi počítáte nikoliv na dny, ani roky, ale na desetiletí, s depkou jste asi velcí kamarádi.

Možná jí vítáte se slovy typu: „Tak pojď ty mrcho, tak velká a dotěrná jsi ještě nebyla.“ A jestliže se u toho již po těch létech dokážete i usmát a plivnout si do dlaní, protože bezpečně víte, že se musíte prostě vzchopit, pak vyhráváte. A pokud už ji berete jako nerozlučnou kámošku, protože je asi jediná, která vám po těch letech rozumí, a nejste díky ní sami, zapojte ji do práce. Co na tu mrchu bezpečně zabírá a jak se s ní dá přežít?

Hýbejte se

Sport a pohyb je nejvíce fungující způsob, jak se uvolnit. Doporučuji pořádně zabrat úměrně depresi. Čím větší deprese, tím více si musíte dát do těla. Nejlépe se úplně zrušte. Intervalový trénink, 10 km běhu, bodystyling či zápřah v posilovně, je to, co potřebujete. Vyplavený adrenalin vás dokáže i rozesmát a dokonale přehluší i velkou psychickou bolest. Dobijete si baterky životní energií a uděláte něco pro své tělo i zdraví. Pohyb vede k naprostému odreagování od běžných starostí i od hlodajícího červa. Sportujte minimálně 2x týdně, nejlépe ob den. S vaší psychikou se budou dít hotové divy. Běh v přírodě hrající všemi barvami vás udělá šťastnějšími.

Fyzická práce i dlouho odkládané věci

Zabírá i fyzická práce, jen se k ní v těžkém stavu deprese člověk těžko přinutí. Ve stavu beznaděje je lepší, když vás někdo honí v tělocvičně. Těžko se asi přinutíte k tomu, vymalovat byt. Všechno vám totiž přijde zcela zbytečné. Pokud jste se ale dostali skrze cvičení do fáze, že už jste schopní přerovnat skříně nebo zrýt zahradu, s chutí do toho. Musíte se zaměstnat za každou cenu a nedat té mrše šanci. Disciplína a nacpaný harmonogram, to je vaše záchrana. Velmi se vám uleví, když za sebou uvidíte kus provedené práce. Stejně to všechno musíte někdy udělat, tak kdy jindy, než teď.

Hodně spěte

Pokud se umíte fyzicky vyčerpat, budete i dobře spát. Kašlete na všechno a ne všechny, vypněte televizi a spěte. Spěte hodně. Ideální délka spánku dokáže ovlivnit i hloubku deprese. Dokáže ji zmírnit a navodit lepší náladu. Zkuste klidně nějaký rituál. Dejte si pod polštář levanduli, čtěte si před spaním svou oblíbenou knihu nebo usínejte při meditační hudbě. Zpříjemněte si usínání na maximum, stejně jako spánek. Dopřejte si voňavé peřiny, pohodlnou matraci a velké množství čerstvého vzduchu. Ráno se vám bude mnohem lépe vstávat a předejdete dalšímu dni bez nálady. Bojujte za lepší zítřek, pak bude lépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *