Jóga pro hubnutí, posílení tělo i zvednutí nálady

Pokud hledáte něco, při čem shodíte nadbytečná kila, vypracujte si postavu a získáte skvělou náladu, zkuste to skloubit s jediným cvičením. Vyzkoušej jógu.

Jóga vás uvolní, posílí a dodá energii. Pomůže vám ulevit při zažívacích obtížích i bolestech všeho druhu. Podstatou, zejména u hathajógy, je protahování svalů evokující rozvláčné pohyby kočkovitých šelem s cílem zbavit tělo napětí. V jógovém cvičení se veškeré pohyby provádějí velmi pomalu a soustředěně. Při náznaku pocitu bolesti je sami vždy můžete ihned zastavit a nezvyšovat další napětí.

Různé tváře jógy

Existuje opravdu nepřeberné množství druhů jógy. Mezi ty nejznámější patří tyto:

  • Hathajóga učí ovládat fyzické tělo, svaly a povzbuzuje kondici. Předchází jí důkladné pročištění organismu před cvičením. Z hathajógy se dnes vyvinuly další poddruhy cvičení:
    • powerjóga je o silové výdrži, a je propojením klasické jógy s aerobními aktivitami
    • angravityjóga je komplexní cvičení s prvky klasické jógy, pilates a gymnastiky
  • Bhaktijóga nás učí žít a jednat v lásce, a jít s jógou dobroty, lásky, vroucnosti. Znamená respekt a úctu ke všem živým tvorům i celé přírodě.
  • Džnánajóga je cestou vědění, její podstatou je orientace na rozumovou stránkou člověka. Je považována za jednu z nejtěžších a nejnáročnějších cest jógy. Pracuje s rozumem, logickým úsudkem a analytickým pohledem.
  • Jantrajóga je jóga pohybu, kdy za pomocí pozic a pohybů v kombinaci s dechem harmonizuje energie, které umožní mysli dosáhnout stavu relaxace a navrácení do původní rovnováhy.
  • Karmajóga je o rozpoznávání příčiny a následků jednání, karmy, pomáhá k její neutralizaci a odbourávání negativního. Učí nás dosáhnout dobrých výsledků a netoužit po odměně.
  • Kundalinijóga dodává psychickou sílu a tříbí mimosmyslové schopnosti, odpovídají zrychlenému tempu života současného člověka.
  • Lajajóga nás učí být pánem vlastní mysli, posílí paměť a obsahuje i tantrické metody. Zahrnuje meditace k transcendenci s individuálním vědomím i kontrolu a rytmizaci dechu.
  • Mantrajóga je založená na zpěvu Manter, využití jejích slabik i tónů k vyladění a pročištění jednotlivých čaker. Jedná se o vibrace vesmírné energie, které vznikají zejména při zpěvu.
  • Rádžajóga vám vycvičí nadsmyslové vnímání a posílí moudrost. Královská stezka vás vede k práci na sobě a zdravému středu. Cesta sestává z osmi částí.
  • Samádyjóga vás postupně zavede k nejvyššímu osvícení a dá vám nahlédnout pod podstatu a smysl věcí, situací, jednání až do přesahu života na zemi.
  • Tantrajóga je technikou jógy žití života s láskou k sobě i k partnerovi. Žena a muž jsou v tantře spojenci, přátelé a milenci. Erotický akt je posvátný, je předmětem uctívání a zbožňování.

Jóga není módní trend, ale léty prověřené cvičení. Je stará více než 5000 let. Nijak jí to ale neubírá na půvabu, zajímavosti a efektivitě. Jóga je vysoce účinný pohyb. V Indii, kde vznikla, ji pasovali na umění. Dodnes patří k nejtradičnějšímu stylu tělesného cvičení a přináší uvolnění, vyrovnanost i pohodu. Budete mít po ní pružné a štíhlé tělo.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient