Mikrosvěty

Pokud jste přišli v životě do bodu, kdy máte pocit, že celkové dění kolem vás je zcela postavené na hlavu, ničemu nerozumíte, nic nechápete, zásadně nesouhlasíte, ale nemůžete s tím nic udělat, tvořte si mikrosvěty.

Možná vás drtí obrovské množství informací, útočící na nás ze všech médií, plné protichůdných názorů, překrucování, propracovaných lží a podprahové propagandy. Možná jste už přišli na to, že i kdybyste se strhali, na svůj vysněný byt za celý život ze svého platu neušetříte. Nebo vás zklamali všichni, které jste měli za kamarády a přátele. Má to řešení? Ale ano. Spoléhejte se především sami na sebe a tvořte si své mikrosvěty. Do hlavy vám nikdo nevidí a je jen na vás, koho si do svého soukromého světa pustíte.

Třídění informací

Pokud máte pocit, že chcete být v obraze, jako ekvivalent k TV si projděte sociální sítě a internet. TV a rozhlas nebo noviny už dávno nejsou ukazatelem pravdivých informací. Vždy je za tím jistý záměr. Pak se ale se všemi těmi informacemi naučte vyrovnávat a nestresujte se nad nimi ve dne i v noci, kdy hrůzou nemůžete spát. Pokud vám naopak tyhle informace škodí, klidně zrušte sledování sociální sítě a televizi odvezte do bazaru. Jestliže se k vám má některá informace dostat, ona si už cestu najde. Buď vám ji sdělí některý kolega v práci, zaslechnete rozhovor v MHD, nebo budou „náhodou“ ležet noviny v čekárně u zubaře.

Výběr činností

Pokud se domníváte, že nemůžete změnit práci a dělat to, co vás baví, nebo jste už přišli na to, že vše má své pro a proti, pečlivě si alespoň vybírejte, jak budete trávit svůj volný čas. Místo bezduchého brouzdání a utrácení času na internetové síti si běžte zaplavat či zaběhat, ušijte si novou sukni nebo se přihlaste do kurzu keramiky. Vytvářejte svaly na svém těle nebo hrníčky na hrnčířském kruhu. Užívejte ale svůj čas smysluplně. Čas nemáme, čas si děláme. A je třeba si jej udělat na ty důležité věci. Na ty, co jsou důležité pro vás. Ty, co vám něco dávají, nikoliv ty, co vám něco stále berou, třeba vám berou drahocenný klid.

Mikrosvěty

Ve vašem mikrosvětě se naučte radovat z toho, že jste ráno vstali z postele a večer jste se do ní ve zdraví vrátili. Děkujte slunci, že svítí a dešti za to, že padá z nebe. Není to totiž samozřejmé. Užívejte si každý doušek oblíbeného čaje a každé slovo přečtené z oblíbené knihy. Každý si to opravdu dopřát nemůže. Ve svém mikrosvětě nemusíte mít nutně to, co je trendy a zdánlivě se nosí. Nemusí tam patřit značkové oblečení ani zaměření na výkon. Může tam patřit jen to, co tam vy sami pustíte. A také ten, koho tam pustíte. A pokud nebudete chtít, jistý mikrosvět může být pouze váš a nikdo to nezjistí. Tak se dá přežít i ve světě, kterému nerozumíte, nic nechápete, s ničím nesouhlasíte a nemůžete s tím nic dělat. Dělejte něco sami se sebou. Tvořte si své mikrosvěty.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient