Proč muži raději zahýbají a ženy se spíše rozvádějí?

Mnohokráte omílané téma, na kterém je hodně pravdy. Možná lze pro začátek říci, že u ženy začíná sex v hlavě a u muže v kalhotách. Žena potřebuje partnerství, muž to klidně dokáže oddělit.

Muži většinou nevěru špatně nesou. Možná by ji dokázali někteří i odpustit. Většinou jim ale vadí, že jim pak žena už nedá sebemenší šanci klidně po dvaceti letech manželství. Žena většinou propadne nevěře, když je dlouhodobě nespokojená a nešťastná. Pak pálí mosty. Když je nevěrný muž, snaží se, aby žena na nic nepřišla. Zatlouká, co může. Zřídkakdy odchází od rodiny, když se tedy nezamiluje, nebo milenka neotěhotní.

Nevěra ženy a muže

Nevěra ženy má fatálnější důsledky. Nevěrná žena je rozvodově radikálnější než nevěrný muž. Dokonce i tam, kde jsou v manželství děti, většinou je totiž po rozvodu získá do péče. Má možná i větší pravděpodobnost, že jí zůstane byt. I když mužů, kteří se mstí a dokáží to ženě pěkně znepříjemnit i bez ohledu na děti, je víc než dost. Platit 1 500 korun měsíčně na vlastní dítě, což je jedna z nejčastějších tax, je částka, za kterou by se muži měli stydět. Bohužel se většinou nestydí.

Rozvod jako krajní řešení

Muž je tvor ješitný a proto snadno zranitelný. Reakce na partnerčinu nevěru jsou v realitě dramatičtější. Hledá řešení rychlá a často destruktivní. Zmírní to jen čas. Pokud muž umí zvolit odstup, umí i zvýšit šanci na záchranu svého manželství. Bohužel muži trpěliví nejsou. Podváděné ženy se chovají naopak méně radikálně. Manželova nevěra pro ně nepředstavuje tak velké společenské stigma. Ženy taky nejsou tak ješitné. Navíc snáz získávají podporu a pochopení okolí. Mužská nevěra se bere více jako normální.

Muž je konzervativní a nerozhodný

Muž se vyhýbá změnám, a to i ve vztahu. Je to pohodlné. Ze všeho nejraději chce mít milenku na přilepšenou. Hlavně aby si proboha nemusel zvykat na nějaké změny. Podváděné ženě se doporučuje péče o zevnějšek, obnova šatníku, vytvarování postavy a snaha o udržení bezchybného chodu domácnosti. Muže pak často časem fascinace novým vztahem s milenkou přejde a zůstane doma. Podváděný muž ale s nabarvenými vlasy, v novém prádle a svetříku, pomáhající z ničeho nic v domácnosti asi neuspěje. Nejde ani o to, že by to žena neocenila, většinou je prostě už pozdě.

Věřit nebo nevěřit

Není nevěra jako nevěra. I názory na ni se mohou podstatně lišit. Záleží vždy na úhlu pohledu, našich normách a zkušenostech. I na normách společenství i kultury. Etologové, zabývající se vývojem živočišných druhů dospěli k názoru, že člověku je vývojově vlastní sukcesivní monogamie, tedy série navazujících monogamních vztahů. To je teorie zajímavá a lákavá. Obtížně se v ní ale řeší otázka stabilního prostředí pro děti, majetkoprávní vztahy a hromadí se opuštěné stárnoucí ženy.

Nevěra a důvěra

Nevěra a důvěra jsou propojeny. Nevěra je ranou zasazenou partnerské důvěře. Naopak, ale i přílišná nedůvěra, spojená s nadměrnou kontrolou, svázaností a podezřívavostí, velmi často nevěru vyprovokuje. Není nevěry bez příčiny. Zvýšený sklon k promiskuitě je u lidí se sníženým sebehodnocením, hledajících sebepotvrzení v mimomanželském vztahu. Objevuje se i u narcisů, věčných nespokojenců, životně a partnersky nestálých lidí, pro které je změna drogou. Jsou i nevěry kompenzační, kdy v novém vztahu hledáme to, co ve stávajícím postrádáme. Muži hledají obdiv, uznání a doma odepíraný sex. Ženy duševní porozumění, vzájemnou komunikaci, pocit, že je někdo poslouchá, bere je vážně a nesnižuje jejich důstojnost. Roli hraje i alkoholové opojení.

Jak na to po nevěře

Čím méně informací, tím lépe. Nechtějte o nevěře nic vědět. Věnujte se koníčkům a vztahům s přáteli. Žijte a dopřejte si drobné radosti. Účastněte se běžného rodinného provozu. Zapomeňte na odvetu typu oko za oko, zub za zub. Do problémů s nevěrou nezasvěcujte děti, rodiče, přátele, kolegy ani známé. Nepřerušujte intimní soužití, nevynucujte si blízkost, ale ani ji neodmítejte. Pokud dáváte ultimátum, tak s perspektivou. Nelze vše vyřešit hned, ale nemůže se to táhnout roky. Pokud to nezvládnete sami, hledejte odbornou pomoc. Nevěra je šancí na nový začátek ve vztahu, který vyhasínal. Často si až ve vyhrocené situaci uvědomíme, že nám vztah ještě za trochu úsilí stojí.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient