Souhra těla

Pokud si chcete udržet svou váhu, vybalancujte příjem a výdej energie. Tělo potřebuje správně fungovat a přijímat živiny. Je třeba se hýbat, aby tělo neukládalo tuky.

Vhodný je jakýkoliv sport, který vám přináší radost. U kolektivních sportů dochází k většímu spalování, jde o intervalovou zátěž, kde se střídá sprint a klus. To samé zaručí intervalový trénink. Stejnou zátěž lze simulovat u běhu, kdy střídáme různé rychlosti a tepové frekvence. Stejně fungují i komplexní trenažéry v posilovně. Extrémní výdej energie zaručí veslování i squash.

Než se začne s pohybem

Začněte své tělo zvykat pomalu. Na začátku stačí chodit pěšky, zvolte rychlejší chůzi než obvykle, alespoň hodinu chůze denně. Vyměňte výtah za schody a pak je zkuste vyběhnout. Nákup noste ve dvou taškách. Důležité je se na začátku na svůj pohyb soustředit. Vnímat cílený pohyb a souhru svalů.  Dejte si pozor na ohnutá záda, ochablé sedací svaly a zkrácené zadní strany stehen. Ze začátku své ochablé části těla pořádně ucítíte, protože poprvé po dlouhé době zabírají. Důležitý je i strečink před i po cvičení, tedy protahování zkrácených svalových partií. Při něm dochází k nutnému uvolnění přetížených svalů, zvyšuje se pohyblivost a svalová pružnost. Předejdete tak i úrazům.

Pitný režim

Před sportem není dobré přijímat velké množství tekutin, stejně jako během sportovní aktivity. Jinak se vám bude špatně cvičit. Nemáme ale současně pociťovat žízeň. Stačí se každých 10 minut trošku napít, a to nejlépe čisté neperlivé vody. Dodržujte pitný režim během celého dne. Po výkonu si můžeme dát i malé pivo nebo iontový nápoj. V případě, že denně ujdete minimálně 10 000 kroků, což je asi hodina chůze takovým tempem, při kterém se nepatrně zapotíme nebo zadýcháme, bude naše tělo také vysoce efektivně spalovat tuky. Stačí ráno vystoupit o dvě zastávky dřív z MHD a odpoledne jít vyvenčit psa, nebo opět kus dojít domů pěšky. Benefitem je také pobyt na čerstvém vzduchu, který v posilovně chybí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient