Jak se stát matkou a neztratit sama sebe

Někdy nás těhotenství překvapí, jindy to plánujeme. Žádná žena ale netuší, jak moc se její osobnost s mateřstvím změní. Nikdo vás na to nepřipraví, nikdo na to nepřipraví ani muže.

Hormony prostě dělají svoje. I když si předem dáte závazek, že nezapomenete na to, co jste rády dělaly před těhotenstvím a mateřstvím, skutečnost bývá často jiná. Přemýšlíte, jak být milující matka a zároveň tak trochu sobec nezapomínající na svoje koníčky i kariéru? Skutečnost je taková, že vás nastalá situace zaskočí. Mateřství vás prostě změní. Hormony udělají své. Stejně jako pouto k dítěti a nutnost o něj pečovat. To vám zabere spoustu času a zapomenete na sebe.

Stačí jen fakt, že už vše podřizujete tomu malému tvorovi. Nelze se zakecat s kamarádkou, ani zdržet v práci, protože školka zavírá přesně. Jsou zde povinnosti kroužků, školy, nákupů, svačin, večeří, praní, žehlení, uklízení i celkového chodu domácnosti. Jak si najít čas na sebe v tom všem? Nemáte-li fungujícího partnera, který se vámi o tyto povinnosti dělí, hlídací babičky a podporující kamarádky, je to dost v háji. Je ale nutné to nějak řešit.

Dřív než bude plnoleté

Mnoho žen si to, že ztratily svou vlastní osobnost, uvědomí až v době, kdy jejich děti odchází z domu. To může být až v den jejich plnoletosti nebo až po vysoké škole. A co nyní? Nastane pocit prázdnoty. Žena si těžce vzpomíná na tu bezstarostnou holku, která měla velké plány, byla zábavná a uměla do rána propařit celou noc. Snila o kariéře, vlastním obchůdku, restauraci nebo procestovaném světě. A dobře ví, že pokud to neudělá teď, tak nikdy. Přijdou totiž vnoučata, která ji budou přece zase bezmezně potřebovat… A další sebeobětování…

Občas je nutné být máma sobec. I když své děti milujete nade všechno, snažte se mít svůj čas jen na sebe a nezapomínejte na tu rozpustilou holku s velkými sny hluboko uvnitř. Nezapomínejte být milenkou pro svého manžela. Nezapomínejte pracovat na své kráse a štíhlosti. Na své pracovní kariéře a na vašich snech. A pokud si právě říkáte: „A jak to mám asi do háje udělat?“ Než mě pošlete do věčných lovišť, je třeba si uvědomit, že jste na tom mnohem lépe, než vaše babičky. Ty byly dost bez šance.

Je to prostě na vás. Život dokáže být prevít, je třeba se mu v tom vyrovnat a pěkně mu to nandat. Učit děti od malička samostatnosti, protože se jim to bude v životě zatraceně hodit. Nechtít být stoprocentní matka a nepodřídit všechen čas jen rodině. Zapojit muže, i když se mu to nelíbí a protestuje. Když to nejde, vždycky jej můžete opustit nebo vyměnit. I to se bohužel stává. Pokud nechtějí situaci řešit oba, není možné se plně obětovat, i když se společnost stále často tváří, že rodina, děti a domácnost je prostě starost ženy. Hledejte cestu, jak neztratit sama sebe. Jde o další téma, o kterém se nepíše a nemluví. Jen žena matka dokáže potvrdit, jak moc mateřství změnilo její osobnost a naprosto ji pohltilo.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient