Quinoa, zdraví a hubnutí

Quinoa neboli merlík chilský, je další takzvaná superpotravina, kterou znovu objevujeme. Podívejme se, jak moc je zdravá a jaký má vliv na hubnutí. Rozhodně stojí za to ji zařadit do jídelníčku.

Merlík chilský neboli Quinoa se řadí mezi superpotraviny zejména díky své nutriční kvalitě. Tato zrna se konzumují hlavně kvůli obsaženým komplexním sacharidům, velkému množství bílkovin, pro rostlinnou plodinu v nezvykle vysoké kvalitě a výši. Zejména vysoký podíl bílkovin řadí toto plodinu do potravin vhodných pro snižování váhy. Je velmi vhodnou alternativou k běžným obilovinám. Důležité je opět dávkování, když se u příloh budete držet množství 50 g a zbytek doženete zeleninou, zejména tou listovou, máte během hubnutí úspěch zaručen.

Další obsah látek

Má vysoký obsah hořčíku, mědi, vápníku, zinku, železa a vitaminů, jako vitaminy ze skupiny B, kromě vitaminu B12, dále vitamin C, E a provitamin betakarotén. Příznivé je i spektrum a rozložení obsažených tuků, které je ze 70 % tvořeno polynenasycenými mastnými kyselinami, jejichž příjem je obecně nedostačující. Absence lepku potěší jedince trpící intolerancí lepku a celiakií. Chuťově se Quinoa přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům a veganům i při jakékoliv redukční dietě. Quinoa je nenápadná nutriční bomba, která má opravdu dobrou chuť, široké použití a super efekt.

Jak konzumovat Quinou

Quinoa ještě stále není běžnou potravinou v našem jídelníčku. Stojí za to ji ale zařadit. Hodí se jako příloha k masu i rybě, ale i jako samostatný pokrm ve formě kaší a do různých zeleninových salátů. Jejímu velkému rozšíření v našem jídelníčku možná brání relativně vysoká cena oproti tradičním plodinám. Pokud si ale jednou zvážíte 50 g u příloh, bude vám jasné, že je lepší si dopřát kvalitní Quinou raději než bílé rohlíky bez nutriční hodnoty, které jsou velkou kalorickou bombou bez užitku pro tělo.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient