Těhotenství, porod a hormony, aneb jak se nechovat jak kráva

Těhotenství se stále ukazuje jako nejkrásnější součást života ženy, stejně jako mateřství. Jenže na výkyvy hormonů ženu ani muže nepřipraví žádný předporodní kurs.

Ve všech článcích a radách jsou neustále zvýrazňovány ty skvělé pocity radosti z těhotenství a mateřství. To je určitě dobře. Jenže nikdy nic není jen stoprocentně pozitivní. Když se pak mluví o potížích, většinou jde o fyzické projevy jako nevolnosti, zadržování vody a otoky. Hormonální změny způsobující výkyvy nálad se mlčky přechází. Jde ale o příčinu mnoha partnerských rozporů, které vedou k hádkám a často i k rozchodům, kdy pak trpí zejména děti.

Jak na hormony, aneb jak se nechovat jako kráva

Znáte ten stav, kdy si říkáte, že už takhle dál prostě nemůžete? Když vám rupnou nervy a cítíte, že už je toho prostě na vás moc? To se týká hormonálních výkyvů v těhotenství, při kojení i v šestinedělí, ale i poporodních depresí a péči o dítě, které v podstatě jen brečí, jí, spí a vylučuje. Žena má pocit, že už je jen stroj na opečovávání toho malého křiklouna. I když své dítě miluje, má občas chuť skočit z okna.

Hádky jsou na denním pořádku. Často kvůli penězům, protože jeden příjem prostě chybí. Také kvůli tomu, že muž nepomáhá. Mnozí nechtějí, protože mají utkvělou představu, že péče o domácnost a dítě je čistě ženská záležitost, jiní jsou často v práci, protože musí rodinu zajistit a doma odpadnou, nebo jsou raději jako v práci, aby tu hysterku doma nemuseli snášet. Na to vás bohužel žádný předporodní kurs nikdy nepřipraví.

Žena si občas nestačí za den ani vyčistit zuby. Všechna miminka totiž nejsou hodná. Některá opravdu hodně brečí a celé noci nespí. Žena se stále stresuje, aby byly peníze, a aby bylo vše v pořádku. Často přijdou myšlenky i slova na fakt, kdy muž nebo žena v životě vysloví, že litují, že si miminko nechali. Pak zejména žena trpí pocity viny z toho, že dítě jakoby tuší, že někdy uvažovali o potratu. Žena klidně brečí hodiny v kuse a uvažuje nad tím, zda má ještě cenu žít.

Klade si otázku, zda je opravdu totálně hysterická nebo psychicky labilní. Muž práskne dveřmi, nebo si jde lehnout do jiného pokoje s tím, že nehodlá řešit hysterické nálady. Žena se cítí sama a bez pomoci se svými splašenými hormony. Má pocit, jakoby se jí absolutně zhroutil svět.

Myslíte, že už je čas vyhledat psychiatra?

Je nutné se od toho malého uzlíčku moci urvat a umět urvat. Mateřské pouto je silné, i když toho máme plné zuby. Pokud nemáte babičku a manžel hlídat nezvládne nebo nechce, vsaďte alespoň jednou za čas na hlídací službu. Je třeba se vypovídat u kamarádky, dát si do těla v tělocvičně nebo posilovně, projít se parkem, nebo si koupit kabelku, kterou nepotřebujete. Je také třeba totéž udělat s mužem. Dopřát si čas ve dvou. Jít ven bez dítěte. Jinak je partnerství na pokraji krachu. Muži jsou často jako malé děti. Na dítě žárlí a cítí se odstrčeni.

Nemůžete být jen matka, i když vás to 100 % zaměstnává. A hlavně si uvědomte, že pokud cítíte něco, co zde bylo popsáno, cítila to aspoň někdy většina matek, i když se o tom nemluví. Poraďte se s lékařem, a pokud nemůžete zobat hormony, zaměřte se na bylinky a potravinové doplňky. Vyrovnat hormonální hladinu opravdu pomáhá stejně jako na chvíli vypnout. Klidně navštivte i psychologa či psychiatra. Udělejte cokoliv, co vám pomůže nechovat se jako kráva. Prospějete tím dítěti, partnerovi a hlavně sobě. Klidná matka dělá klidné dítě i klidný vztah. Držíme pěsti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *