Zelený poklad Indie zvaný fazole Mungo

Menší zelené fazole zvané Mungo jsou nejzdravější v naklíčené podobě díky vysokému obsahu prospěšných látek pro naše zdraví.

Dostaly se k nám až z daleké Indie. Zde se pěstují jako jednoleté rostliny s názvem Vigna zlatá. Vzhledově i chuťově připomínají tak trochu hrášek. Použití fazolí Mungo je ale velmi rozmanité. Jde o použití do salátů, polévek, zeleninových směsí a kaší. Velmi oblíbené jsou tyto zelené drobné fazolky zejména pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů chránící nás před civilizačními chorobami.

Obsah látek

V jedné porci fazolí Mungo získáte až 100 % doporučené denní dávky folátu, aktivní formy kyseliny listové. Ta je zodpovědná zejména za syntézu DNA, hormonální rovnováhu, kognitivní funkce, dobrou plodnost, růst tkání a také růst buněk. Fazole Mungo mají vysoký obsah draslíku, hořčíku i manganu, které skvěle působí na snížení špatného cholesterolu, chrání tělo proti srdečním onemocněním a jsou dobrou prevencí diabetu II. typu. V naklíčeném stavu se navíc tento pozitivní vliv fazolí na tělo zvyšuje opravdu mnohonásobně. Klíčky jsou plné enzymů, minerálů a vitamínů posilujících naši imunitu.

Jak konzumovat fazole Mungo

Fazole Mungo se dají konzumovat i vařené. Vyklíčené Mungo fazole jsou ale o mnoho zdravější, velmi chutné a dají se použít do salátů i pomazánek. Lze je promíchat i s jinou přílohou. Velmi oblíbená je například jejich kombinace s celozrnnou rýží nebo quinoou. Pokud si jej přidáte do salátů v kombinaci s libovým masem nebo rybou, vytvoříte chutné a zdravé jídlo. Vyklíčené Mungo je výborným zdrojem energie po fyzickém výkonu.

Jak naklíčit fazole Mungo

Klíčení fazolí Mungo je snadné a zvládnete je i vy sami. Je to jednoduchá a o mnoho levnější varianta ve srovnání s nákupem již hotových naklíčených fazolí Mungo. Fazole namočte přes noc a ráno je odkapané vložte třeba do PET lahve, které seříznete horní okraj s víčkem a do dna vytvoříte malé otvory pro odtok přebytečné vody. Použít ale můžete i k tomu uzpůsobené nakličovací nádoby, které se dají zakoupit. Fazole pak pravidelně alespoň 2x denně propláchněte a počkejte, až se vám na fazolích objeví bílé klíčky. Pak už se můžete pustit do jejich konzumace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *